ABD NATO elçisinden Türkiye'ye: Seçim yapmalısınız

ABD NATO Daimi Temsilcisi Kay Bailey Hutchison, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi alma planlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

ABD NATO elçisinden Türkiye'ye: Seçim yapmalısınız

ABD’nin NATO Elçisi Kay Bailey Hutchison, CNBC televizyonuna demecinde, Rusya’yı ‘NATO’yu bölmenin ve güçsüzleştirmenin yollarını bulmaya çalışmakla’ suçladı, Türkiye’nin S-400 satın almasının da Rusya’nın ‘bu planlarının gerçekleşmesine yardımcı olacağını’ öne sürdü.

Hutchison sözlerinin devamında “Bir Rus hava savunma sisteminin F-35 jetleriyle aynı askeri denetim mekanizması içerisinde yer almasının kabul edilemez olduğunu” söylerken Türkiye’ye “Bir seçim yapmalısınız. Ya birini ya diğerini alabilirsiniz, ancak ikisini birden alamazsınız.” diye seslendi.

Öte yandan CNBC’nin haberinde, ‘Türkiye’nin S-400 alımını iptal edip seçimini ABD yapımı Patriot füzeleri satın almaktan yana kullanması için, bu haftanın sonuna kadar zamanı olduğu’ belirtildi.

Hatırlanacağı üzere Türkiye S-400’lerin, Türkiye’ye konuşlandırılacak F-35’lere karşı oluşturabileceği riskleri değerlendirmek amacıyla çalışma grubu kurulması için ABD’ye teklif götürmüş, ABD Başkanı Donald Trump’ın da bu teklife sıcak baktığı öne sürülmüştü. Ancak sözkonusu “çalışma grubu”nun kurulup kurulmayacağına dair halen resmi bir açıklama yapılmış değil.