ABD'den Suudi Arabistan'a 'Aramco saldırısını İran gerçekleştirdi' uyarısı

ABD'li yetkililerin petrol şirketi Aramco'ya yönelik saldırılarda füzelerin İran topraklarından fırlatıldığı, silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) İran'dan havalandığı konusunda Suudi Arabistan'ı bilgilendirdiği iddia edildi.

ABD'den Suudi Arabistan'a  'Aramco saldırısını İran gerçekleştirdi' uyarısı

ABD basınının Amerikalı yetkililere dayandırdığı haberlerde, ABD istihbaratının, hafta sonu Suudi Arabistan petrol şirketi Aramco’nun tesislerine yönelik saldırıların İran topraklarından fırlatılan füzelerle gerçekleştirildiğini tespit ettiği ve bu konuda Riyad’ı bilgilendirdiği ileri sürüldü.

ABD’li yetkililer, iki petrol tesisine yönelik saldırının da seyir füzelerinin yanı sıra yine İran topraklarından havalanan SİHA’larla gerçekleştirildiğini iddia etti.

Diğer taraftan Suud makamlarının ise bu saldırıların İran topraklarından yapıldığı konusunda henüz kesin sonuca varamadıklarına dikkat çekildi.

Ayrıca, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun, Irak yönetimini de bu konuda bilgilendirdiği öne sürüldü.

ABD SAVUNMA BAKANI ESPER: İRAN’A KARŞI ULUSLARARASI DÜZENİ SAVUNMAK ÜZERE ÇALIŞIYORUZ

Öte yandan ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Twitter hesabından, “Bu hafta sonu, Suudi Arabistan petrol tesislerine yönelik saldırıya ilişkin Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selam ve Irak Savunma Bakanı (Necah) el-Şamari ile görüştüm.” paylaşımında bulundu.

Beyaz Saray’da Pentagon yetkilileri ile ABD Başkanı Donald Trump’a saldırı konusunda bilgi verdiklerini belirten Esper, “ABD ordusu ve kurumlar arası takımımız, bu benzersiz saldırıya karşılık vermek ve İran’ın altını oyduğu kurallara dayalı uluslararası düzeni savunmak üzere ortaklarımızla çalışıyor.” ifadesini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Suudi Arabistan’ın milli petrol şirketi Saudi Aramco’ya ait 2 tesiste, cumartesi yerel saatle 04.00’te SİHA’larla düzenlenen saldırıların ardından yangın çıkmış, saldırıyı Husiler üstlenmişti.