ABD'den SDG'ye 'Türk askeri' önerisi

ABD'nin Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) "bir miktar Türk askerinin Fırat’ın doğusuna yerleşmesini kabul etmesi"ni içeren bir öneride bulunduğu ileri sürüldü.

ABD'den SDG'ye 'Türk askeri' önerisi

Suriye’deki gelişmelerle ilgili Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın ABD’de gerçekleştirdiği temaslar, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’in ve bugün son olarak NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’in Türkiye ziyaretiyle birlikte bölgede dikkat çeken bir gelişme daha yaşandı.

Irak Kürdistan bölgesinden yayın yapan Basnews’in haberine göre Jeffrey, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Komutanı Mazlum Abdi’ye Türk askerlerinin konuşlanmasıyla ilgili bir öneride bulundu.

Jeffrey, SDG Komutanı Mazlum Abdi’ye Türk askerlerinin Suriye’nin kuzeyinde kurulması öngörülen “güvenli bölge”ye nezaret amacıyla bulunacağını söyledi.

Abdi ise Jeffrey’nin önerisini reddetti, ancak Türk ordusunun Afrin’den çekilmesi halinde bu öneriyi değerlendirebileceklerini söyledi.

ABD Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’nin bu görüşmesinin Ankara ziyaretinden önce gerçekleştiği belirtildi.

Jeffrey daha önceki açıklamasında “Türkiye ile henüz üzerinde tam anlaşamadığımız bir güvenli bölge üzerine çalışıyoruz. Türkiye’nin çok önemli güvenlik endişeleri var. ABD, Türkiye’nin bizim IŞİD’e karşı birlikte savaştığımız insanlarla ilgili endişelerini de anlıyor. Türkiye ile YPG’nin olmayacağı bir güvenli bölge konusunda da çalışıyoruz” demişti.