ABD'den Polonya'daki askeri varlığını arttırma kararı

ABD Başkanı Trump Polonya'ya bin ABD askeri daha göndereceklerini söyledi. ABD, Polonya'nın 30'un üzerinde F-35 satın alacağını da açıkladı.

ABD'den Polonya'daki askeri varlığını arttırma kararı

ABD Başkanı Donald Trump, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile iki ülke arasında savunma ve ticaret alanındaki işbirliğini güçlendirecek anlaşmalara imza attıklarını söyledi.

Duda ile NATO kapsamında Polonya’da görev yapan ABD askerlerine bin askerin daha eklenmesini kararlaştırdıklarını ifade eden Trump, ABD birliklerinin ihtiyaç duyduğu altyapının maliyetini ise Polonya’nın üstleneceğini duyurdu. Polonya’yı 28 üyesi bulunan NATO’da savunma bütçesine düzenli olarak katkı yapan 8 ülkeden biri olarak öven Trump, yine bu ülkenin geçtiğimiz ay ABD’ye ilettiği 32 adet F-35 uçağı satın alma talebini ise memnuniyetle karşıladığını söyledi.

İki ülke arasındaki ticaret, savunma ve diplomasi konusundaki çalışmaların devam edeceğini vurgulayan Trump, “Polonya ordusunun ABD sayesinde modernize olacak olmasından çok memnunum. Bugün ilişkilerimizde yeni bir bölüm açıyoruz. Önümüzdeki günlerde Polonya’ya vizenin kaldırılması konusunu görüşeceğiz. Son yıllarda Polonya ABD firmalarıyla 25 milyar dolarlık sözleşme imzaladı” dedi.

“NATO’NUN DOĞU AVRUPA AYAĞI DAHA DA GÜÇLENECEK”

Trump’ın ardından söz alan Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ise “Avrupa’nın meseleleriyle ilgilendiği, Avrupa’nın güvenliğini gözettiği” için ABD’ye teşekkür ederken, 10 ay sonra Beyaz Saray’da ağırlanmasının Polonya-ABD arasındaki dostluğun ne denli yakın olduğunu gösterdiğini söyledi.

Trump’ı 1 Eylül’de Varşova’da düzenlenecek İkinci Dünya Savaşı’nın 80. yılı törenlerine davet eden Andrzej Duda, Polonya’daki Amerikan askeri varlığını arttıracak anlaşma ile NATO’nun Doğu Avrupa ayağını güçlendireceğini ifade etti. Söz konusu anlaşmayla önümüzdeki günlerde Polonya’ya bin Amerikan askerinin geleceğini belirten Duda, Polonya’daki ABD askeri sayısındaki artışa reel duruma bağlı olarak ABD’nin karar vereceğini söyledi. Başkan Trump ile birlikte sakin ve sonuç alıcı güvenlik politikaları uyguladıklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Duda, ABD’li askeri yetkililerin yapacağı durum değerlendirmesi neticesinde sürecin Polonya’da sabit bir Amerikan üssü kurulmasına kadar gidebileceğini de aktardı. Duda, “Bu bütünsel bir işbirliği, ABD askerlerinin Polonya’daki varlığından ve sayılarının artmasından son derece mutluyum” dedi.