ABD'den İran'a yeni yaptırımlar: Ayetullah Hamaney'in oğlu da kara listede

ABD Hazine Bakanlığı, aralarında İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in oğlu dahil olmak 9 kişiyi ve Genelkurmay Başkanlığı'nı kara listeye aldı.

ABD'den İran'a yeni yaptırımlar: Ayetullah Hamaney'in oğlu da kara listede

ABD Hazine Bakanlığı İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’le bağlantılı olduğu gerekçesiyle 9 İran vatandaşını yaptırım listesine ekledi. Listede Hamaney’in oğlu Mujtaba Hamaney, özel kalemi Muhammed Muhammedi Golpayegani ve İran yargı erki başkanı İbrahim Reisi de yer aldı.

ABD Hazine Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada yaptırım listesine alınan kişilerin “rejimin geniş ölçekteki kötücül davranışlarıyla bağlantılı” olduğu iddiasına yer verildi. Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı da en son İran’da görüldüğünü öne sürdüğü eski FBI ajanı Robert Levinson’ın nerede olduğu konusunda bilgi vererek ABD’ye dönmesini sağlayacak kişilere 20 milyon dolarlık ödül vereceğini duyurdu.

İran bugün nükleer kapasitesini artırdığını açıklamıştı. Hamaney de dün yaptığı açıklamada ABD ile müzakerelerin sözkonusu olmadığını söylemişti.

İRAN’DAN AÇIKLAMA: ‘ABD VE MÜTTEFİKLERİNİ HEDEFLEME YETENEĞİNE SAHİBİZ’

İran resmi haber ajansı Fars Haber’e konuşan İran Silahlı Kuvvetler Sözcüsü General Abdülfazıl Şekarçi, olası bir çatışma durumunda ABD üslerinin bulunduğu tüm ülkeleri vurmakla tehdit etti.

Olası bir savaş durumunda ABD ve müttefiklerine ait her toprağın, her noktanın tehdit altında olacağını söyleyen Şekarçi, “İran’a yönelik bir saldırganlık tutumu karşısında, ABD’yi ve müttefiklerini hedefleme yeteneğine ve iradesine sahibiz” dedi.

“Bir ülke olası bir savaşa doğrudan katılmasa da, topraklarında düşmanı ağırlarsa o ülkeyi düşman toprağı olarak göreceğiz” ifadeleri kullanan Şekarçi, İran’ın hiçbir zaman bir savaş çıkarmak için kışkırtıcı taraf olmayacağını belirterek, birilerinin stratejik bir hata yaparak savaş başlatması halinde, coğrafi bir alan üzerindeki en kırıcı ve en güçlü tepkiyle karşı karşıya kalacağını ifade etti.

‘ABD RADAR VE HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİ TESTİ GEÇEMEDİ’

Geçtiğimiz Eylül ayında Husilerin, Aramco petrol tesislerine yönelik saldırılarını hatırlatan İran Silahlı Kuvvetler Sözcüsü General Abdülfazıl Şekarçi, “Tüm gelişmiş ABD radar ve hava savunma sistemlerinin utanç verici bir şekilde testi geçemediği kanıtlandı. Tüm dünya Batı ülkelerine ait ekipmanların zayıflığını fark etti” diye konuştu.