ABD'de Türkiye'ye F-35 teslimatını durdurma tasarısı

ABD Temsilciler Meclisi'nin bünyesindeki komite, F-35'lerin Türkiye'ye gönderilmesinin engellenmesi için hazırlanan yasa tasarısının taslağını yayınladı.

ABD'de Türkiye'ye F-35 teslimatını durdurma tasarısı

ABD’li yetkililerin Türkiye’nin Rus S-400 hava savunma sistemlerini satın almaması için yaptığı baskı sürerken, ABD Temsilciler Meclisi Tahsisat Komisyonu Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının teslimatının engellenmesini öngören bir bütçe yasa tasarısı çıkarttı.

Komitenin tasarısında, F-35 teslimatı için federal bütçenin kullanılmasının yasaklanması teklif ediliyor. Tasarıda, uçakların Türkiye’ye teslimi için örneğin yakıt ikmali masraflarının karşılanması ve pilotlara ödeme yapılması engelleniyor.

Türkiye, Washington’ın diğer NATO müttefikleri gibi F-35’lerin hem alıcısı hem de üretim ortağı. Ancak ABD’li yetkililer Türkiye’nin Rus füze sistemini satın almasının, Lockeed Martin şirketinin imal ettiği F-35 jetlerinin güvenliğini tehlikeye atacağını savunuyor.

Komisyon’un tasarısının yasalaşması için ilk olarak Demokratların çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nden ve sonrasında da Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Senato’dan geçmesi, ardından ABD Başkanı Donald Trump tarafından onaylanması gerekiyor.