ABD'de Halkbank hakkında yeni dava: Dolandırıcılık, komplo, kara para aklama...

ABD'de New York Güney Bölgesi Savcılık Ofisi'nin Halkbank hakkında "kara para aklama", "sahtecilik" ve "ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımları delme" suçlamalarında bulunduğu öğrenildi.

ABD'de Halkbank hakkında yeni dava: Dolandırıcılık, komplo, kara para aklama...

ABD’nin New York kentindeki federal savcılarca, Halkbank hakkında aralarında İran’a karşı yaptırımların delinmesi ve dolandırıcılığın da bulunduğu 6 ayrı suçtan iddianame hazırlandı.

45 sayfalık iddianamede “Halkbank yönetiminin Türk hükümetinin üst düzey yetkilileri tarafından desteklendiği ve korunduğu” belirtildi.

Manhattan Federal Mahkemesi’ne sunulan iddianamede, Halkbank’ın 2012 ve 2016 yılları arasında İran’ın uluslararası piyasalarda petrol ve doğalgaz satışından elde ettiği geliri harcamasına imkan veren bir “tezgah”ın paravan şirketler ağını kullanarak uygulanmasına yardımcı olduğu ve bunun da ABD yaptırımlarının ihlalini oluşturduğu belirtildi. Söz konusu “tezgah”ın da hem İran hem de Türkiye’deki üst düzey yetkililerin sağladığı korumayla uygulandığı, bu yetkililerin bazılarının milyonlarca dolar rüşvet aldıkları ileri sürüldü.

İddianamede “ABD’yi dolandırmak amacıyla komplo kurmak, Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası’nı ihlal etmek için komplo kurmak, bankacılık dolandırıcılığı, bankacılık dolandırıcılığı yapmak amacıyla komplo kurmak, kara para aklamak ve kara para aklamak amacıyla komplo kurmak” suçlamaları yer aldı.

NE OLMUŞTU?

Türkiye’de bulunan İran asıllı  Rıza Sarraf, bazı Halkbank yöneticileriyle birlikte ABD’nin İran’a yönelik açıkladığı yaptırımları delmekle suçlanmıştı. Suçlamalar devam ederken Sarraf, ABD’de gözaltına alınarak mahkemeye çıkarılmak üzere tutuklanmıştı. Duruşmalar sırasında itirafçı olarak suçunu kabul ettiğini belirten Zarrab bir süre daha tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılmıştı.

Sarraf’ın ardından dönemin Halkbank çalışanı Hakan Atilla bir iş seyehati amacıyla gittiği ABD’de tutuklanmış ve 32 ay ceza almıştı. Atilla, geçtiğimiz yaz ABD tarafından sınır dışı edildi ve Türkiye’ye dönüş yaptı.