ABD, Venezuela'da 'geçici devlet başkanı'na bir gece önceden destek garantisi verdi

Venezuela'da kendisini 'geçici devlet başkanı' ilan etmeden bir gece önce Juan Guaido'ya 'ABD senin yanında' mesajı verildiği iddia edildi.

ABD, Venezuela'da 'geçici devlet başkanı'na bir gece önceden destek garantisi verdi

Venezuela’da kendisini ‘geçici devlet başkanı’ ilan etmeden bir gece önce Juan Guaido’ya ‘ABD senin yanında’ mesajı verildiği iddia edildi.

Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesinde yer alan ve üst düzey bir yetkiliye dayandırılan haberde, Pence ile Guaido arasında ‘geçici devlet başkanı’ ilanından bir gece önce bir telefon görüşmesi yapıldığı ve destek sözü verildiği yazıldı.

Habere göre, 23 Ocak Çarşamba günü kendisini Venezuela’nın ‘geçici devlet başkanı’ olarak ilan eden Guaido, ABD Başkan Yardımcısı Pence’ten bir telefon aldı ve ‘ABD senin yanında’ mesajı verildi.

Telefonda Guaido’ya, ABD’nin tam desteğini dile getiren Pence, anayasadaki ilgili maddeden hareketle başkanlığını ilan etmesi durumunda ABD’nin kendisini resmi olarak tanıyacağını da belirtti.

Haberde, ABD’li bazı yetkililerle Guaido ve çalışma ekibi arasında son birkaç haftadır gizlice üzerinde çalışılan bir planın bu telefonla zirve noktasına ulaştığı ve ertesi gün Guaido’nun harekete geçtiği iddia edildi.

WSJ’nin haberinde, Guaido’nun başkanlığını ilan etmesinin hemen ardından çok kısa sürede ABD Başkanı Donald Trump, Başkan Yardımcısı Pence ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Guaido’yu resmen tanıdığına dikkat çekildi.