ABD ve Türkiye vatandaşı bir IŞİD'li ABD'ye götürüldü

Suriye’ye giderek IŞİD'e katılan ve hem ABD hem de Türkiye vatandaşlığı bulunan bir kişinin yargılanmak üzere ABD'ye götürüldüğü belirtildi.

ABD ve Türkiye vatandaşı bir IŞİD'li ABD'ye götürüldü

Suriye’de IŞİD saflarında savaşan, hem Türkiye ve hem de ABD vatandaşı olduğu belirtilen bir kişi yargılanmak üzere Suriye’den ABD’ye götürüldü. 23 yaşındaki Ömer Kuzu olduğu belirtiliyor.

ABD Adalet Bakanlığı’nın doğruladığı haberde Kuzu’nun ve kardeşinin 2014 yılı Ekim ayında IŞİD’e katılmak üzere Houston’dan İstanbul’a gittikleri kaydedildi.

Amerika’nın Sesi‘nde yer alan habere göre, ABD basınına yansıyan haberlerde atıfta bulunulan resmi belgelere göre Kuzu, FBI görevlilerine kendisinin ve kardeşinin Suriye’ye IŞİD tarafından kaçak yollarla sokulduğunu ve daha sonra da Irak’ın Musul kentine giderek IŞİD’den silah eğitimi aldığını anlattı.

“BAĞLILIK YEMİNİ ETTİ”

Ömer Kuzu’nun daha sonra da Suriye’ye geri gönderilerek IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi’ye bağlılık yemini ettiği belirtiliyor.

FBI’ın Terörle Mücadele Birimi Direktör Yardımcısı Mike McGarrity Ömer Kuzu’nun ABD’ye getirilmesine ilişkin yaptığı açıklamada “Bu durum IŞİD’e katılmak üzere yurtdışına giden ya da gitmeye teşebbüs edenlerin adalet önünde hesap vermesi konusunda FBI’ın kararlı olduğunun göstergesidir. Ömer Kuzu’nun işlemekle suçlandığı suçların hesabını vermesi amacıyla ABD’ye getirilmesiyle sonuçlanan FBI ekibinin yaptığı çalışmadan ve uluslararası ortaklarımızın çalışmalarından gurur duyuyorum” ifadelerini kullandı.