ABD ve Suriye arasında fuar tartışması

ABD, Şam Uluslararası Fuarı’na katılacak firmaları ve iş insanlarını yaptırımla tehdit etti. Suriye yönetimi ise ABD’ye 'copunu sallayan polis' gibiler dedi.

ABD ve Suriye arasında fuar tartışması

ABD ile Suriye arasında bu kez de Şam Uluslararası Fuarı üzerinden söz düellosu yaşanıyor. Suriye, ABD’nin fuara katılacak firmaları yaptırımla tehdit etmesine tepki gösterdi.

Suriye devlet televizyonuna konuşan Buseyna Şaban, “Sergiye gelenlerle yakından ilgilenmek ve katılımcılara özel yaptırımlar belirlemek… bunlar korktuklarını gösteriyor. ABD gibi bir devlet bu tarz önemsiz şeyler hakkında konuşmamalı” dedi.

ABD’nin ‘elinde copuyla bir polis gibi’ davranmaya çalıştığını söyleyen Şaban, bu tarz açıklamaların başkalarından çok Washington’ın başına dert açtığını da savundu.

“İMPARATORLUĞA BENZİYOR, HEPSİNİN SONLARI AYNI”

Sputnik’in haberine göre; kendisinin de yaptırımlar listesinde yer aldığını ve ABD ile bazı Avrupa ülkelerine seyahat etmesinin yasaklandığını hatırlatan Şaban, “ABD’nin davranışları herhangi bir imparatorluğun davranışlarına benziyor, ki hepsinin de sonu aynı oluyor. Aynı tarzı ve aynı dili kullanıyorlar” ifadelerini kullandı.

ABD’nin 2012 yılında kapanan Şam Büyükelçiliği yakın zamanda sosyal medya faaliyetlerine hız vermişti. Elçilik, yabancı firmaları ve iş insanlarını fuara katılmamaları konusunda uyarmış ve onları yaptırım uygulamakla tehdit etmişti. ABD’liler fuara katılımı ‘kabul edilemez’ bulmuştu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı ise ABD’nin bu tutumunun Suriye’ye zarar vereceğini belirtmiş ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına aykırı davrandığını açıklamıştı.

6 YIL ARA VERDİ

Söz konusu fuar 1954 yılında başladı ve çatışmaların başladığı 2011’e kadar her yıl düzenli olarak yapıldı. 2017 yılında tekrar kaldığı yerden devam eden fuar, Ortadoğu’nun en büyük etkinliklerinden biri sayılıyor.

Fuar bu sene 28 Ağustos ile 6 Eylül tarihleri arasında kapılarını açacak.