ABD: Türkiye S-400 alırsa yaptırımlar başlar

Türk heyetiyle yaptıkları görüşmeler hakkında konuşan ABD'li üst düzey yetkili, "Washington'da toplantılar verimli geçti. Münbiç yol haritasına Türkiye kadar bağlıyız" dedi.

ABD: Türkiye S-400 alırsa yaptırımlar başlar

ABD’li üst düzey bir yetkili, Suriye’den çekilme süreci ve Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alması konusunda açıklama yaptı.

ABD’i yetkili, “ABD çekilecek, bununla ilgili bir şüphe yok” ifadesini kullanırken,  Türkiye’den giden Dışişleri heyetiyle yapılan görüşmelerin “son derece verimli olduğunu” vurguladı.

Yetkili, Türkiye’nin güvenlik endişesinin farkında olduklarını belirtti. “Barışçıl bir yol için çözüm arayışımız sürüyor. Münbiç yol haritasına Türkiye kadar bağlıyız” ifadesini kullandı.

S-400 UYARISI: TÜRKİYE YAPTIRIMLARA MARUZ KALABİLİR

ABD’li üst düzey yetkili, Türkiye’nin S-400 alması durumunda, Patriot sürecinin son bulacağını ve yaptırımların devreye sokulabileceğini belirtti.

Cumhuriyet‘ten Hüseyin Hayatsever’in haberine göre Türkiye’nin Rusya’dan almayı kararlaştırdığı ve Rusya’nın, teslimatın bu yılın Ekim ayında yapılacağını açıkladığı S-400 füzeleri konusunda da konuşan yetkili, şunları söyledi:

“Türkiye, S-400 alma yolunda ilerlerse, bu, Türkiye’nin F-35 programına katılımını tehlikeye atacak ve Türkiye’nin, bu konuda ABD yaptırımlarına maruz kalmasının önünü açacak. Türkiye’nin, S-400 yerine NATO sistemleriyle uyumlu bir hava savunma sistemi almasını isteriz. S-400’e alternatif olarak Türkiye’ye iyi bir teklif sunduk. Türkiye’nin hava savunma sistemine ihtiyacı olduğunu kesinlikle kabul ediyoruz, fakat bu savunma sistemi alımı, Türkiye’nin F-35 programına katılımını tehlikeye atmayacak, Türkiye’nin ABD yaptırımlarına muhatap olma olasılığını ortaya çıkarmayacak ve Türkiye’nin NATO yükümlülüklerini yerine getirecek şekilde olmalı. Son birkaç aydır Türkiye’ye yapılacak Patriot teklifi üzerinde çalıştık ve teklif yapıldı. Bu teklif değerlendiriliyor. Türkiye’nin iyi bir tercih yapması için elimizden geleni yapıyoruz. Çünkü burada gerçekten iki yol var; birinci yol, Türkiye ile ABD arasındaki iyi askeri işbirliğinin süreceği, Türkiye’nin F-35 programına katılımını tehlikeye atmayacak ve Türkiye’nin yaptırıma maruz kalma olasılığını ortaya çıkarmayacak bir yol, diğeri ise iyi sonuçlar doğurmayacak bir yol. Bir ortak ve bir dost olarak Türkiye’nin, böyle sorunlara yol açmayacak yolu seçeceğini umuyoruz.”