'ABD Türk şirketlere mali yaptırımlara başlayacak' iddiası

Pentagon'un, sadece F-35 savaş uçakları için değil, diğer Amerikan silahları için de parça üreten Türk firmalarına yaptırımı gözden geçirdiği belirtiliyor.

'ABD Türk şirketlere mali yaptırımlara başlayacak' iddiası

Reuters’ın geçtiği habere göre, Pentagon’dan üst düzey bir yetkili, Washington’un Lockheed Martin üretimi F-35 savaş uçakları için parça inşa edenlere ek olarak, başka Türk şirketlerine da mali yaptırım getirme seçeneğini değerlendirdiğini söyledi.

Pentagon’da alım ve teçhizat desteğinden sorumlu müsteşar Ellen Lord, Fransa’daki havacılık fuarında yaptığı açıklamada, Amerikalı yetkililerin Türkiye’yi “önemli bir NATO müttefiki” olarak gördüğünü ve S-400 alımını iptal etmesini istediğini hatırlattı.

Lord, Ankara’nın S-400 alımını iptal etmesi halinde, Türk şirketlerinin F-35 uçaklarının yanısıra geniş yelpazedeki diğer Amerikan silah sistemlerinin kritik parçalarının inşasında da rol almayı sürdürebileceğini ifade etti.

Washington, S-400 alımı nedeniyle Türkiye’nin F-35 uçaklarının üretimi ve tedariki programına katılımını askıya almış ve Türk pilotlara Amerika’da verilen F-35 savaş uçakları eğitimlerinin de durdurulduğunu açıklamıştı.