ABD Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey: Esad ve İran'ın zafer kazanmasına karşı koyacağız

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, "Barış Pınarı" operasyonuna ve Türkiye'ye uygulanan yaptırımlara dair açıklamalarda bulundu. "Türkiye ve Rusya, bu mutabakatla iyi bir şey elde edemeyecek" dedi

ABD Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey: Esad ve İran'ın zafer kazanmasına karşı koyacağız

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Washington yönetiminin şu anda Suriye’de Türkiye ve Rusya ile işbirliği yapma niyetinde olduğunu söyledi.

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde konuşan Jeffrey, “Şu anda Türkler ve Ruslar ile çalışacağız. Ayrıca Demokratik Suriye Güçleri (DSG) içindeki partnerlerimizle çalışacağız. Ancak IŞİD’le mücadeleye devam etmek ve istikrarı sağlamak için Suriye rejimiyle çalışmayacağız” dedi.

“YAPTIRIMLAR KALIYOR”

Sputnik Türkiye‘nin haberine göre; Jeffrey, ABD’nin Barış Pınarı Harekatı nedeniyle Türkiye’ye uyguladığı yaptırımların kalacağını ve Ankara’nın tutumunun değişmemesi halinde yeni yaptırım uygulanmasının ihtimal dahilinde olduğunu belirtti.

Jeffrey, yaptırımları bir ‘tutum değiştirme aracı’ olarak gördüklerini, tutumun değişmesi halinde yaptırımların kaldırılacağını ifade etti.

“TÜRKİYE’YE KARŞI ASKERİ GÜÇ KULLANMA NİYETİNDE OLMADIK”

Jeffrey, ABD’nin Suriye’deki harekatın durdurulması için Türkiye’ye askeri güç kullanma tehdidinde hiçbir zaman bulunmadığını kaydetti.

ABD’li diplomat sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye, Barış Pınarı Harekatı’na askeri yöntemle karşı çıkmadığımızı biliyor. Türkiye’ye karşı askeri güç kullanımı, ABD yönetimi tarafından hiçbir zaman istişare edilmedi. Sınır ötesi faaliyetlerini durdurması için askeri güç kullanacağımıza dair bir şeyi Türkiye’ye hiçbir zaman söylemedik. Onları ikna etmek için ekonomik, diplomatik ve diğer araçları kullanacağız ve bu çok kötü bir karar olacak ve oldu”

“RUSYA’NIN ESAD’A ZAFER KAZANDIRMA ÇABALARINA KARŞI KOYACAĞIZ”

Jeffrey, Rusya’nın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad hükümetinin zafer kazanmasını sağlamaya yönelik çabalarına karşı koyacağını söyledi.

Jeffrey, “İlk günden beri Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’dan talimat alıyorum ve onun da bu talimatları Başkan Donald Trump’tan aldığına eminim. Bu talimatlar, Rusya’nın Esad ve onun İranlı yardakçılarının askeri zafer kazanmasını sağlamaya yönelik çabalarına karşı koyulmasını öngörüyor. Her gün bunun üzerinde çalıştım. Bana verilen talimatlar, önceden olduğu gibi bu yönde” diye konuştu.

JEFFREY, RUSYA VE TÜRKİYE ARASINDAKİ MUTABAKATA ŞÜPHEYLE YAKLAŞTIĞINI SÖYLEDİ

Jeffrey, Rusya ve Türkiye’nin dün Soçi’de yaptığı Suriye’nin kuzeyine ilişkin mutabakatı da değerlendirdi.

Mutabakata şüpheyle yaklaştığını söyleyen Jeffrey, “Türkiye ve Rusya, bu mutabakatla iyi bir şey elde edemeyecek” dedi.