ABD, Rus heyetine vize vermedi: Moskova'dan sert tepki

ABD, 74. Birleşmiş Milletler Genel Kuruluna katılacak Rus heyetinin bazı üyelerine vize vermedi. Rusya, sert adımların atılacağını açıkladı, ABD'nin Moskova temsilcisine protesto notası verdi.

ABD, Rus heyetine vize vermedi: Moskova'dan sert tepki

Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantıları için New York’a gidecek Rus delegasyonun bazı üyelerine vize vermeyi reddettiğini duyurdu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un durumu ABD’li mevkidaşı Mike Pompeo ile görüşmesi sırasında gündeme getireceğini belirterek söz konusu adımı, ‘saygısızlık’ olarak tanımladı.

Washington’ı uluslararası taahhütlerini yerine getirmemekle suçlayan Sözcü, ‘Rus yetkililerin belgelerini zamanında teslim etmediği gerekçesiyle vize işlemlerinin tamamlanamadığı’ yönündeki iddiaların da gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Zaharova, “ABD tarafı, evrakların gönderilmesi için son başvuru tarihine atıfta bulunarak teknik bir sorundan bahsediyor. Bu doğru değil. Belgeler, başvuru tarihinin öncesinde teslim edildi. Hatta seyahat başlamadan birkaç ay önce teslim edildiği gerekçesiyle iade edilmişti.” dedi.

“RAHATSIZ EDİCİ EYLEM”

Rus basınına konuşan Rusya Federasyon Konseyi Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Konstantin Kosaçev de ABD tarafının, uluslararası toplum önündeki yükümlülüklerini ihlal ettiğini belirtti.

“74. BM Genel Kurulu’na katılmak üzere bugün New York’a uçmayı planlayan Rus resmi heyetine ve beraberindeki kişilere gereken süre içinde vize düzenlemedi” diyen Kosaçev, ABD’nin tutumunu ‘açıklaması ve dayanağı bulunmayan rahatsız edici bir eylem’ olarak niteledi.

Kosaçev, yaşanan durum karşısında Dışişleri Bakanlığı üzerinden sert adımların atılacağını söyledi.