ABD, Küba'ya dönük emperyalist ambargoyu 'sıkılaştıracak'

ABD Ticaret Bakanlığı, Küba halkının ticari uçaklara ve bazı ABD malların erişimini kapsayan yaptırım açıklamasında bulundu.

ABD, Küba'ya dönük emperyalist ambargoyu 'sıkılaştıracak'
HABER MERKEZİ

Amerika Birleştik Devletleri’nin  Küba’ya dönük uzun yıllardır devam eden ambargosu sürerken bugün (Cuma) ticaret bakanlığı tarafından yapılan açıklama ile  yeni yaptırım kararları ilan edildi. ABD ticaret bakanlığı Küba’ya yönelik yaptırımların daha fazla sıkılaştırılacağını ve özellikle Küba halkının ticari uçaklara ve diğer mallara erişiminin kesileceğini açıkladı. ABD Ticaret Bakanlığı’ndan ”Bu hamle Küba rejimine başka bir mesaj olacaktır” denirken yapılan açıklamada şöyle denildi:

‘’ Bugün, ABD Ticaret ve Endüstri Bürosu(BIS) Küba rejiminin ticari uçaklara ve diğer mallar erşimini kısıtlama kararını daha sıkılaştırdı. Bu hamle, Küba’nın kendi halkına baskı uygulamasından ayrıca  Venezuela halkını terörize eden ve milyonlarca insanın dayanağı eski refah ekonomisini gereksiz yere yok eden Maduro rejimine destek verilmesinden hükümetimizin Küba rejimini sorumlu tuttuğu önceki kararını destekleyecektir.

Yasadışı yöntemlerden gelir yaratmak için, Küba rejimi BIS yetkisine sahip uçaklarla turist taşıyor. Sonuç olarak, Ticaret ve Endüstri Bürosu(BIS) Küba Devlet Hava Yolları’nın yetkisini feshetmiştir.BIS ayrıca gelecek tüm lisans başvurularını reddecektir. Ek olarak Ticaret ve Endüstri Bürosu, Küba yaptırımlarını daha fazla ABD malını içerecek şekilde genişletmiştir ve bu malların Küba rejimine ihracı konusunda ekstra kısıtlamalar getirmiştir.’’

Küba Dışişleri Bakanı Rodriguez, ABD ablukasının son bir yılda yol açtığı zararın 4,3 milyar dolar olduğunu açıklamıştı. Zararın büyük olmasına karşın ABD’nin Küba’dan hiçbir siyasi taviz elde edemeyeceğini vurgulayan Rodriguez ‘Son altmış yıldır olduğu gibi yenilecekler’ açıklamasında bulunmuştu.