ABD kabinesinde fuhuş skandalı, bakan istifa etti

ABD Çalışma Bakanı Alexander Acosta, kız çocuklarına yönelik cinsel istismar suçlamasıyla yargılanan milyarder iş adamı Jeffrey Epstain ile yaptığı anlaşmanın gündeme gelmesi üzerine istifa ettiğini açıkladı.

ABD kabinesinde fuhuş skandalı, bakan istifa etti

Çalışma Bakanı Acosta, ABD Başkanı Donald Trump’ı arayarak Epstain davasıyla ilgili kendisinin ve yönetimin zarar görmemesi adına bu kararı aldığını dile getirdi.

Trump, basın mensuplarına verdiği demeçte, Alexander Acosta hakkında “O, sadece iyi ve yetenekli biri değil, üstelik mükemmel bir çalışma bakanı” nitelemesinde bulunarak, istifa kararının bakanın kendisine ait olduğunu belirtti.

ABD Başkanı Twitter’da konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Alexander Acosta bu sabah bana, 12 yıldan daha uzun bir süre önce başsavcılığını yaptığı adli soruşturmaya dair basının çığırtkanlığının yönetimi kötü etkilediğini dile getirdi ve onurlu istifasını sundu. Acosta mükemmel bir çalışma bakanıydı ve gerçekten de takdir edildi. Görevini yardımcısı Patrick Pizzella devralacak” dedi. Trump öncesinde Bakan Acosta’yı savunarak yaşadıklarından dolayı çok kötü hissettiğini ifade etmişti.

Alexander Acosta, Miami Başsavcılığı görevini yaptığı esnada 2008’de ünlü milyarder Jeffrey Eipstein ile yaptığı anlaşma ile gündeme gelmişti. Eipstein, o dönem kız çocuklarına yönelik cinsel istismar suçlamasıyla Florida Mahkemesinde yargılanmış, Acosta ile yaptığı anlaşma neticesinde hakkındaki “fuhşa teşvik” suçlamalarını kabul ederek 13 ay hapis yattıktan sonra serbest bırakılmıştı.

Epstain’a yönelik suçlamaların son dönemde ABD Senatosu’nda yeniden gündeme gelmesiyle Acosta’ya yönelik eleştiriler tekrar tırmandı. Bu çerçevede ABD Kongresi’ndeki birçok Demokrat, Çalışma Bakanının istifa etmesini veya Trump tarafından işine son verilmesini talep etti.

Savcılığın hazırladığı iddianameye göre Jeffrey Epstein, 14 yaşından küçük kızlara cinsel istismarda bulunmakla ve reşit olmayan kızları fuhuş ağı oluşturmak için başka kızlar bulmaya zorlamakla suçlandı.

Öte yandan suçlamalar, ABD kamuoyu ve medyasının, Acosta’nın başsavcı olduğu dönemde, milyarder iş adamı Jeffrey Eipstein ile 2018 yılında yaptığı anlaşmadaki rolüne dikkat kesilmesine neden oldu.

Söz konusu anlaşma neticesinde risk fonu yöneticisi olan Eipstein’in federal kovuşturmadan muaf tutularak ömür boyu hapis cezası, ‘fuhşa teşvik’ suçlamasıyla yaklaşık 1 yıla düşürüldü.

Acosta ise uzlaşma yolunu savunarak, “Epstein, cinsel saldırı suçlusu olarak en azından bir süre hapis yatacak” açıklamasında bulundu. Federal bir yargıç Şubat ayında, davadaki savcıların Mağdur Hakları Kanununu ihlal ettiği ve Epstein’ın kurbanlarına, yaptıkları anlaşmayı bildirmediklerine karar verdi. Dava, Adalet Bakanlığı Mesleki Sorumluluk Bürosu’nun inceleme alanına girdi. Acosta ise 2017 yılının Nisan ayında ABD Çalışma Bakanlığı’na getirildi.

Trump’ın, Çalışma Bakanı adayı Andrew Puzder’ın yine ahlaki skandallar nedeniyle adaylıktan çekilmesinin ardından Acosta, ABD Başkanının ikinci tercihi olmuştu.

Alexander Acosta, ABD Başkanı ve Beyaz Saray Genel Sekreter Vekili Mick Mulvaney tarafından Trump’ın üzerinde çalıştığı bir dizi düzenleyici reformu yürürlüğe koymadaki yavaş davranışı nedeniyle birçok kez eleştiriye maruz kalmıştı.