ABD, Irak ve Suriye'de Şii güçlere ait beş üsse saldırdı

ABD Savunma Bakanlığı, İran destekli Iraklı milis gücü Haşdi Şabi'nin içindeki en güçlü gruplardan Kata'ib Hizbullah'ın Irak ve Suriye'deki toplam beş üssüne saldırı düzenlediğini duyurdu.

ABD, Irak ve Suriye'de Şii güçlere ait beş üsse saldırdı

IŞİD’le savaşın kilit organizasyonu Haşdi Şabi’ye yönelik ABD ve İsrail’e mal edilen saldırıların tırmandığı dönemde ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) açıklama geldi.

Pentagon, ABD ordusunun Haşdi Şabi’nin içindeki en güçlü gruplardan Kata’ib Hizbullah’la bağlantılı Irak’ta üç, Suriye’de iki yere saldırı düzenlediğini duyurdu.

‘SAVUNMA AMAÇLI SALDIRILAR’

Pentagon Sözcüsü Jonathan Hoffman’ın açıklamasında şöyle denildi:

“ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine evsahipliği yapan Irak üslerine yönelik tekrarlanan Kata’ib Hizbullah saldırılarına karşılık olarak, ABD güçleri tam isabet güden savunma amaçlı hava saldırıları düzenledi. Hava saldırıları, Kata’ib Hizbullah’ın gelecekte koalisyon güçlerine saldırma becerisini azaltacaktır.”

KERKÜK’TEKİ KOALİSYON ÜSSÜNÜN VURULMASI SONRASI

Açıklama, Irak’ın Kerkük kentinde bir üsse 30 roketle düzenlenen saldırıda ABD’li bir sözleşmeli çalışanın öldüğü, dört ABD askeri ve iki Irak kökenli askerin yaralandığına dair haberlerden iki gün sonra geldi.

Pentagon açıklamasında vurulan beş üste Kata’ib Hizbullah’ın koalisyon güçlerine saldırı planlamak ve düzenlemek için kullandığı komuta-kontrol merkezleri ve silah depoları bulunduğu iddiasına yer verildi.

Reuters bugün Pentagon’un açıklamasından önceki saatlerde Irak’ın batısındaki Kaim’de Haşdi Şabi’nin bir karargahına düzenlenen saldırıda çok sayıda milisin öldüğü haberini geçmişti.

‘ONLARCA ÖLÜ VE YARALI’

AA, Haşdi Şabi’nin bununla ilgili yazılı açıklamasını aktardı.

Buna göre Haşdi Şabi açıklamasında Suriye sınırındaki Enbar’a bağlı el-Kaim’de Haşdi Şabi 45’inci Bölüğüne ABD’li silahlı insansız hava aracı (SİHA) ile saldırı düzenlendiği belirtildi.

AA haberinde şöyle denildi:

“Saldırıda onlarca ölü ve yaralı olduğu ve saldırının hala sürdüğü kaydedildi. Irak’ta Haşdi Şabi’ye bağlı askeri noktalara daha önce de hava saldırıları düzenlenmişti. Söz konusu 45’inci Bölük, ağustosta da benzer bir saldırının hedefi olmuştu.”