ABD: İdlib'te ateşkes karşılığı Esad'ı görüşüyoruz

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Washington ve Moskova’nın ‘İdlib’de ateşkes ilanı da dahil bazı koşullar karşılığında, Suriye'nin uluslararası tecritten çıkartılması için görüştüğünü’ açıkladı. BM Güvenlik Konseyi’nin kapalı oturumundan sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Jeffrey, Washington ile Moskova’nın Suriye krizini “adım adım sona erdirecek bir yaklaşımı” görüştüğünü söyledi.

ABD: İdlib'te ateşkes karşılığı Esad'ı görüşüyoruz

Jeffrey, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun, Rusya’ya mayıs ayı ortasında yaptığı ziyarette, Suriye hükümetinin, uluslararası camiada yerini yeniden almasına olanak sağlayacak BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararına saygı göstermesini öngören bir planı görüştüğünü ifade etti.

Ancak Jeffrey, “Şu ana kadar İdlib bölgesinde ateşkes ile ilgili bir ilerleme veya Esad rejiminin artık çatışmalara son verme arzusuyla ilgili bize garanti sunacak olan anayasa komisyonun kurulması konusunda bir gelişme sağlanamadığını gördük” dedi.

Euronews’te yer alan habere göre; BM’nin söz konusu kararı, Suriye’nin barış müzakereleriyle, yeniden anayasa yapımı ve BM gözetiminde seçimleri kabul etmesini şart koşuyor.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Serguei Verchinine, bu hafta içinde BM’de yaptığı temaslar sırasında ülkesinin ABD ile Suriye sorununa kalıcı bir siyasi çözüm konusunda işbirliği yapmaya hazır olduğunu söylemişti.