ABD Dışişleri: Erdoğan Trump'tan harekat için yardım istedi, reddedildi

ABD Dışişleri yetkilisi, Erdoğan'ın Suriye'de Fırat'ın doğusuna harekat öncesinde ABD lideri Trump'tan askeri yardım istediğini açıkladı.

ABD Dışişleri: Erdoğan Trump'tan harekat için yardım istedi, reddedildi

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yönelik askeri harekatıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Telekonferans yoluyla basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Dışişleri yetkilisi, “Başkan iki taraf arasında ortak zemin bulunabilecek noktalara ve ateşkes imkanı olup olmadığına bakmamızı istedi. Bu işi durdurmak için elimizden geleni yapacağız. SDG ve Türkiye ile yapacak çok önemli işlerimiz var” ifadelerini kullandı. Yetkili, Trump’ın Suriye’de ateşkes için ortak zemin bulmaya çalıştığını söyledi.

Yetkili, “ABD, Suriye’de Türk-Kürt çatışmasını durdurmak için elinden gelenin en iyisini yapacak” ifadelerini kullanırken, Erdoğan’ın harekat öncesinde Trump’tan askeri yardım istediğini öne sürdü. Yetkili, bu isteğin reddedildiğini söyleyerek “ABD, Türkiye’ye herhangi bir askeri destek vermeyecek” dedi.

“HENÜZ ORANTISIZ HAREKET GÖRMEDİK”

Amerika’nın Sesi‘nin aktardığına göre yetkili “Türkiye Suriye harekatında orantısız ve insanlık dışı bir şekilde hareket ederse, ABD Türkiye’ye diplomatik ve özellikle de mali olarak önemli bedeller getirmeye hazır” ifadelerini kullandı.

ABD’li yetkili “insanlık dışı davranış” kapsamına etnik temizlik ve sivill nüfusun ayrım gözetmeden hedef alınmasının girdiğini söyledi. Yetkili “Şu ana kadar bunun önemli bir örneğini görmedik” dedi.