ABD-Çin ticaret savaşı: Google, Huawei ile olan ilişkilerini askıya aldı

ABD'nin Çin'e karşı 'ticari savaş'ında bir kritik gelişme daha yaşandı. Google, Çinli telekominikasyon şirketi Huawei ile donanım, yazılım ve teknik hizmetler alanında iş yapmayı bıraktığını açıkladı.

ABD-Çin ticaret savaşı: Google, Huawei ile olan ilişkilerini askıya aldı

ABD Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz günlerde Amerikan firmalarının “ABD’ye ulusal güvenlik tehdidi teşkil eden” ülkelerden telekomünikasyon ekipmanları almasını engelleyen başkanlık kararnamesine imza atmıştı. Ticari ‘kara liste’ye Huawei de eklenmişti.

Bu kararın ardından ABD’li tekonoloji tekeli Google, Huawei ile donanım, yazılım ve teknik hizmetler alanında iş yapmayı bıraktığını açıkladı. Google şirketinin sözcüsü “Şirketin talimata uyduğunu ve etkilerini gözden geçirdiklerini” bildirdi. Kararla birlikte Huawei markalı cep telefonlarına yeni Android güncellemesi yapılamayacak.  Google bundan böyle işbirliğini sadece açık kaynak ürünler alanında devam ettirecek.

Reuters‘ın iddiasına göre Huawei telefonların Gmail, Youtube gibi servislere erişiminin kesilmesi ve Android güncellemelerinde gecikme yaşama ihtimali bulunuyor. Bu karara çip üreticileri Qualcomm ve Intel’in de katılacağı belirtiliyor.