ABD Başkan Yardımcısı Pence: Türkiye ile ABD Suriye'de ateşkese vardı

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, "ABD ve Türkiye Suriye'de ateşkese karar verdi'' açıklamasında bulundu.

ABD Başkan Yardımcısı Pence: Türkiye ile ABD Suriye'de ateşkese vardı

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve beraberindeki heyetin AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Pence, basın açıklaması gerçekleştirdi.

Pence açıklamasında ”Türkiye ve ABD Suriye’de ateşkes için anlaşmıştır. Türkiye Barış Pınarı Harekatı’na ara verecektir. Harekata 120 saat ara verilecek ve bu süre içinde ABD, YPG’nin güvenli bölgeden çıkmasını sağlayacaktır” ifadelerinde bulundu.

Pence’in konuşmasından satır başları şöyle;

“Bir hafta önce Türk güçleri Suriye’ye girdi. Bugün gururla belirtmeliyim ki, Başkan Trump’ın güçlü liderliği sayesinde, Erdoğan ile olan güçlü ilişkileri sayesinde Türkiye ve ABD Suriye’de ateşkes için anlaşmıştır. Türkiye Barış Pınarı Harekatı’na ara verecektir. Harekata 120 saat ara verilecek ve bu süre içinde ABD, YPG’nin güvenli bölgeden çıkmasını sağlayacaktır. YPG’nin çekilmesiyle Barış Pınarı operasyonu sona erecek.”

‘YPG 20 MİL GÜNEYE KADAR UZAKLAŞACAK’

”Bizim Türkiye ile olan kararlılığımız YPG üyeleri ile geri çekilme için çalışacağız. Amacımız 120 saat içinde çekilmesini sağlamak. Bu başlamış durumda. Yaklaşık 20 mil güneye kadar uzanan bölgeden uzaklaşmaları ve Türkiye’nin operasyonları durdurma kararı almış olması bunun gerçekleşmesini mümkün kılacak.”

“Biz konuşurken bile çekilme başladı. Türkiye’nin sınırıyla ilgili çok büyük bir endişesi vardı. ABD de sınır ötesi operasyona karşı olduğumuzu söyledik. Her zaman güvenli bölgenin yanındaydık.”

‘KOBANİ’YE YÖNELİK OPERASYONDA BULUNMAMAYI KABUL ETTİ’

“Türkiye, Kobani’ye yönelik herhangi bir operasyonda bulunmamayı kabul etmiştir. Güvenli bölge sorunun barışçıl bir şekilde çözülmesi için adımlar atılması konusunda anlaşılmıştır. Ateşkes anlaşmasına ek olarak IŞİD’in Suriye’nin kuzeyinde tamamen yok edilmesi konusunda fikir birliğine varılmıştır. Güvenli bölgeye insanların yeniden yerleştirilmesi konusunda fikir birliğine varılmıştır. Dini ve etnik azınlıkların görüşülmesi konusunda fikir birliğine varılmıştır.”

“Suriye’deki Kürtlerle güçlü bir ilişkimiz var. Güvenli bölgenin öneminin farkındayız. Suriye ve Kürt nüfusuyla Türk nüfusu arasındaki güvenli bölgenin öneminin farkındayız.”

“Bu bölgede barış ve istikrarı artırmak için yeni bir fırsatımız oldu. 120 saat sonrasında operasyon sona erecek ve birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Bölgede askeri personelimiz olmayacağını Başkan açık şekilde söyledi.”

HEM TÜRKİYE’NİN HEM ABD’NİN ÇIKARINA

“Başkan Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la telefonda görüşmüştü. Görüşmeler başladığından beri müzakereler süresince anlaşma noktasına ulaştık. Hem Türkiye’nin çıkarına, hem de Trump’ın amaçlarına uyabilecek bir anlaşmaya imza attığımızı düşünüyorum.”

‘YAPTIRIMLAR KALDIRILACAK’

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence daimi ateşkes gerçekleştiğinde ekonomik yaptırımların kaldırılması konusunda anlaşıldığını ifade etti.Pence, “Yeni yaptırım yok, var olan yaptırımlar geri çekilecek” dedi.

HALKBANK AÇIKLAMASI

“Halkbank görüşmenin bir parçası değildi. Bu konu mahkeme sürecinde olan bir konu. Bugün ateşkes olmasaydı çok büyük yaptırımlar gelecekti Türkiye’ye. 120 saatlik operasyona ara verilecek, süre içinde yaptırımlar uygulanmayacak. Kalıcı ateşkes ortaya konunca ABD son dönemde getirilmiş yaptırımların kaldırılmasına onay vermiştir.”

Ayrıntılar geliyor…