7 Kasım 1967: ‘Özel Okullar Devletleştirilsin!’ yürüyüşü yapıldı

"Şimdi de parası olanlar için özel okullar açıyorlar, neden? Oysa her şeyi yaratan, buğdayı biçen, fabrikayı, binayı, köprüyü yapan sen. Okuyamayan yine sen! Sen niye okuyamadın düşün. Senin çocuğun da bu gidişle okuyamayacak. Bu işi düzeltebilecek bir tek kuvvet vardır, o da sizlersiniz. Yani halktır."

7 Kasım 1967: ‘Özel Okullar Devletleştirilsin!’ yürüyüşü yapıldı

Bundan  52 sene önce üniversiteli gençlik tarafından düzenlenen ‘Özel Okullar Devletleştirilsin’ yürüyüşü, okulu ticaret kapısı,  öğrenciyi müşteri olarak gören zihniyete karşı yapılmıştı. Yürüyüşte özel okulların devletleştirilmesi, eğitimin herkes için hak ve ücretsiz olması gerektiği vurgulandı.

İTÜ Talebe Birliği ve bağlı öğrenci kuruluşları tarafından düzenlenecek yürüyüş İstanbul’da 7 Kasım’da başlamış, 21 Kasım’da Ankara’ya varılarak sonlandırılmıştı.

Harun Karadeniz, Hasan Yalçın, Çetin Uygur, Selçuk Esen, Taner Çakıroğlu, Sait Bülbül, Faruk Yalnız, Uluç Gürkan, Oktay Etiman gibi birçok öğrencinin öncü olduğu yürüyüş geçildiği illerde mitingler düzenlenerek ilerliyordu. İlk miting Adapazarı’nda Harun Karadeniz’in konuşmasıyla gerçekleşti:

“On bin Üniversiteli derslere girmiyor, Neden? Yüz ellisi yollara düşmüş, neden? Köylü çocuğunun okuduğu Köy Enstitülerini kapadılar, neden? Dar gelirlilerin okuduğu askeri ortaokul, liseleri kapatıyorlar, neden? Tekniker okullarını kapadılar, neden? Parasız yatılı öğrenci sayısını azalttılar, neden? Şimdi de parası olanlar için özel okullar açıyorlar, neden? Oysa her şeyi yaratan, buğdayı biçen, fabrikayı, binayı, köprüyü yapan sen. Okuyamayan yine sen! Sen niye okuyamadın düşün. Senin çocuğun da bu gidişle okuyamayacak. Bu işi düzeltebilecek bir tek kuvvet vardır, o da sizlersiniz. Yani halktır.”