7 Aralık 1920: Türkiye Halk İştirakyün Fırkası kuruldu

THİF, TKP’nin legal ve toplu yüzüydü. Yeşil Ordu feshedildikten sonra bir kısmı buraya da katılmıştı. Partinin Anadolu’da yüzlerce üyesi, silah fabrikalarında komiteleri bulunuyordu.

7 Aralık 1920: Türkiye Halk İştirakyün Fırkası kuruldu

THİF, 1920 Türkiye’sinde 12 örgütüyle 3. enternasyonele bağlı olarak kurulmuş komünist partidir.

Merkezi Ankara’da, Samanpazarı’ndaydı. 14 Temmuz’da köylü, işçi ve askerlere emperyalist ilerleyişe, gerici-işbirlikçi Halife Ordusu ve ayaklanmalarına karşı güçlü bir örgütlenme çağrısı yaparak kurulmuştu. Parti antiemperyalizmi başa koymuş, sosyalizmi propaganda ediyordu. 7 Aralık’ta meclisteki partili üyeleri Doktor Nazım, Mehmet Şükrü, Şeyh Servet kurucu sıfatıyla parti tüzük ve programını imzalayıp açık şekilde meclise sundu.

THİF, TKP’nin legal ve toplu yüzüydü. Yeşil Ordu feshedildikten sonra bir kısmı buraya da katılmıştı. Partinin Anadolu’da yüzlerce üyesi, silah fabrikalarında komiteleri bulunuyordu. Emek adında yayın organı vardı.

1921 Şubatı’nda THİF üyeleri İstiklal Mahkemeleri’nde yargılanıp cezalandırıldı. Sakarya Savaşı’nın kazanılmasının ardından yasal mevzuatlara bağlı olarak parti yeniden kuruldu. Yeni Hayat isimli yayınıyla örgütlenip, 15 Ağustos 1922’de ilk kongresini illegal topladı. Bunun üzerine parti bir kez daha kapattırıldı ve üyelerine dava açıldı.

THİF kapandığı sıralarda, Mersin’de Kilikya Umum İşçiler Konferansı’nı topladı. Mersin, Adana, Tarsus ve Osmaniye’den 42 delege konferansa katıldı. Konferansa Kızıl Profintern’den Rayevskiy de geldi. Konferans sonucunda; Umum Kilikya İşçileri İttifakı kuruldu.