6 Kasım 1979: İlerici Gençler Derneği sıkıyönetim tarafından kapatıldı

İGD, ‘Yolumuz işçi sınıfının yoludur’ şiarıyla, fabrikalarda, sendikalarda ve üniversitelerde faaliyetlerini yürüttü.

6 Kasım 1979: İlerici Gençler Derneği sıkıyönetim tarafından kapatıldı

TKP’nin 1980 öncesi gençlik örgütü İlerici Gençler Derneği (İGD), sıkıyönetim tarafından kapatıldı.

Gençliğinin İGD çatısı altında örgütlenmesi 1973 yılında partinin ‘Atılım’ çıkışıyla kararlaştırıldı. İGD, parti gençliğinin Türkiye genelinde sınıfsal mücadele yürüten merkezi bir hareket oluşturması amacıyla 5 Ocak 1976’da kuruldu.

O dönem, İGD’nin çoğunluğu Merkez Komiteye bağlı TKP kadrolarındaydı.

İGD, ‘Yolumuz işçi sınıfının yoludur’ şiarıyla, fabrikalarda, sendikalarda ve üniversitelerde faaliyetlerini yürüttü. İlerici Yurtsever Gençlik ve Gençlik Dünyası derneğin yayın organıydı. İGD’nin 1978 yılında 53 şubesi ve 20 bine yakın üyesi olduğu kaydedildi. İGD ayrıca liselerde de İlerici Liseliler Derneği (İLD) olarak örgütlendi. İLD kurucularından Nevzat Bulut 1977’de öldürülmüştü.

İGD, merkezi Prag’da bulunan Uluslararası Öğrenci Örgütü ve Budapaşte’de bulunan Dünya Demokratik Gençlik Federasyonu üyesiydi de. DDGF tarafından 1978’de Havana’da düzenlenen gençlik festivaline İGD’de de katılmıştı.

İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı, 6 Kasım 1979’da ‘kamu yararına aykırı’ çalışmalar yaptığı gerekçesiyle İGD’yi kapattı. Ancak İGD, 12 Eylül 1980’e kadar illegal olarak faaliyetlerini yürüttü. Darbe boyunca üyelerin bir kısmı yurtdışına gitti, bir kısmı tutuklandı.