5 Ekim 1979: Filistin Kurtuluş Örgütü’nün Türkiye temsilciliği açıldı

5 Ekim 1979'da Yaser Arafat'ın katılımıyla Filistin Kurtuluş Örgütü’nün Türkiye temsilciliği açıldı.

5 Ekim 1979: Filistin Kurtuluş Örgütü’nün Türkiye temsilciliği açıldı

Türkiye’nin Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ile ilişkisi 1969 İslam Ülkeleri Zirvesi’nde başlamıştır.

Türkiye, Filistin sorununda 1972’de İslam Konferansı Örgütü (İslam İşbirliği Teşkilatı)’ne dahil olmasıyla daha aktif hale gelir.

1975 yılı Ocak ayında Türkiye, Filistin Kurtuluş Örgütü’nü Filistin halkının yasal temsilcisi olarak tanır.

1976 yılında İstanbul’da yapılan İKÖ toplantısında Ankara’da bir temsilcilik açılacağı kararı alınır. Bu karar Resmi Gazete’de de yayımlanır ancak hemen harekete geçilmez.

1977’de FKÖ, konuyla ilgili Ankara’ya gelip dönemin Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil ile görüşür. Görüşmede bir büronun açılacağı ve desteklerin yapılacağı sözü verilse de dönemin dış politikası gereği sorun olur.

1979 Mayıs’ında Başbakan Bülent Ecevit, konuyu Bakanlar Kurulu’na açar ve temsilcilik açma önerisi kabul edilir. 5 Ekim 1979’da Ankara’ya gelen Yaser Arafat ve FKÖ heyeti ile başbakanlıkta görüşülür. Ecevit görüşmede “Türkiye, Filistin halkının kendi devletini kurma hakkı dahil tüm meşru haklarını kazanma mücadelesini sonuna kadar desteklemek kararındadır” sözüne Arafat, “Biz bu görüşmeyi, çok önemli bir tarihi an olarak kalbimizin derinliklerinde duyuyoruz. Aramızda bir mukaddesat, bir medeniyet birliği vardır. Bu geçmişe dayanan tarihi ilişkilerimiz yanında, geleceğe yönelik ilişkilerimiz çok daha önem taşıyor” karşılığını verir.

Aynı gün içerisinde Yaser Arafat eşliğinde FKÖ temsilciliği açılır.