460 yıllık Süleymaniye Camii'nde 'kablo geçirmek' için delik açtılar

Mimar Sinan’ın İstanbul’daki en bilinen eserlerinden Süleymaniye Cami’nin minaresine kablo geçirmek için duvarına delik açıldı.

460 yıllık Süleymaniye Camii'nde 'kablo geçirmek' için delik açtılar

İstanbul’un tarihi camiilerinden Süleymaniye Camii’nde, akıllara durgunluk veren bir görüntü ortaya çıktı. Kanuni Sultan Süleyman adına 1551-1557 arasında Mimar Sinan’ın inşa ettiği ibadethanenin sağ minare girişinin delindiği ortaya çıktı.

Süleymaniye Cami’nin son restorasyonu 2010 yılında tamamlanmış, uzmanlar ise tarihi esere ait minarelerin Mimar Sinan tarafından 8 şiddetindeki bir depreme dayanıklı olarak inşa edildiğini açıklamışlardı.

Milliyet‘te yer alana habere göre, Minaredeki tahribatı “kabul edilemez” olarak nitelendiren İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kemal Kutgün Eyüpgiller, ortaya çıkan manzarayı şöyle yorumladı:

“Restorasyon sonrası açılan bir delik olduğu aşikar. Restorasyonu uygulayan firmanın anahtar tesliminden sonra yapılan bu tahribat gerçekten hepimizi derinden üzdü. Kablo deliği ile hoparlöre hat döşemişler. Kullanıcıların duyarsızlığından artık bıktık. Minarede açılan kablo deliğinin kim veya kimler tarafından yapıldığı ortaya çıkartılmalı. Tarihi bir eserin taşını keyfinize göre delip, tahrip edemezsiniz. Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden izin almanız gerekir. Böyle bir izin var mı yok? Üstelik bu tahribatı yaptığınız eser Süleymaniye. Artık sözün bittiği yerdeyiz.”