45 bin dediler 195 bin ağaç kestiler: Çanakkale doğa yıkımına karşı tek ses oluyor

Kanadalı altın şirketi Alamos Gold’un yerli taşeronu Doğu Biga Madencilik, Çanakkale’nin Kirazlı Atikhisar Havzası’nda ağaç katliam yapıyor. Bölge halkı büyük tahribat yaratan yıkıma karşı bir araya gelecek.

45 bin dediler 195 bin ağaç kestiler: Çanakkale doğa yıkımına karşı tek ses oluyor

Çanakkale’nin Kirazlı Atikhisar Havzası’nda, Kanadalı altın şirketi Alamos Gold’un yerli taşeronu Doğu Biga Madencilik tarafından yapılan ağaç katliamı yapılıyor.

195 bin ağacın kesilmesiyle ÇED raporunda bahsedilen sayıdan 4 kat daha yıkımın yapıldığı bölgede bunun yanı sıra madende kullanılacak 20 bin ton siyanür ve sonrasında açığa çıkacak arsenik gibi ağır metaller de insan sağlığını tehdit ediyor.

Bölgede yapılan ağaç kıyımının ardından ortaya çıkan görüntüler büyük tepkiye neden olurken, ‘taşeron’ şirket Doğu Biga Madencilik resmi sitesinden yapılan açıklamada “Madencilik sahasındaki tüm faaliyetlerimiz, orman ve çevre izinleri çerçevesinde gerçekleştirilmektedir. Orman izin sınırları dışında hiç bir alanda herhangi bir faaliyetimiz söz konusu değildir. Tüm faaliyetlerimiz ilgili kamu kurumları tarafından devamlı olarak denetlenmektedir.” denildi.

BAŞKAN YARDIMCISINDAN ŞİRKETE SORULAR

Bu açıklamanın ardından, sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar ise şirkete şu soruları yöneltti:

“Doğu Biga Madencilik kamuoyuna açıklama yapmış: Ben de bir vatandaş olarak, aşağıda yapılan açıklamaya binaen soruyorum.

1. Ağaç kesimi bitti ise toplam kaç ağaç kestiniz?

2. Madeni ararken tepeleri yerle bir edecek misiniz?

3. Rehabilite edeceğiniz (!) topraktan ‘siyanürü ve diğer ağır metalleri’ ayıracak mısınız?

4. Alacağınız altının ne kadarı ülkemizde kalacak?

5. Bu madenleri işlemek için suyu nereden alacaksınız ve ne kadar su kullanacaksınız?

6. Sizi denetleyen kurum, kamuoyuna denetim raporlarını açıklayabilir mi?”

YIKIM VE TALANA KARŞI EYLEM

Yaşanan tahribata karşı 19 Temmuz’da büyük bir eylem düzenlenecek. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından 19 Temmuz’da düzenlenecek eylem için yapılan  açıklamada “Çanakkale’nin tek içme suyu kaynağı olan Atikhisar Su Havzasında yapılacak olan Kirazlı Siyanürlü Altın Madeni Projesi’ne karşı sesimizi duyurmak için Çanakkale’ye gidiyoruz. 19 Temmuz Cuma, Saat 18:30’da Çanakkale İskele Meydanında, Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği`nin çağrısı ile gerçekleşecek basın açıklamasında Kirazlı Altın Madeni, bir yıkım ve talan projesidir, acilen durdurulmalıdır’ diyeceğiz. Tüm duyarlı Körfezlileri katılmaya çağırıyoruz.” denildi.