31 Ağustos 1967: İlya Ehrenburg yaşamını yitirdi...

İlya Grigoryeviç Ehrenburg 31 Ağustos 1967'de hayatını kaybetti.

31 Ağustos 1967: İlya Ehrenburg yaşamını yitirdi...

İlya Grigoryeviç Ehrenburg, 15 Ocak 1891’de Kiev’de doğdu.

Henüz genç yaşlarda katıldığı, 1905 Devrimi’nin etkisiyle yürütülen siyasal faaliyetleri nedeniyle tutuklanır. Serbest bırakıldığında Paris’e gider ve yazdığı şiirleri burada yayınlar.

1. Dünya Savaşı dönemi boyunca savaş muhabirliği yapar. 1917’de ülkesine döndüğünde iç savaş vardır ve bir süre yurtdışında kalır.

1921’de ilk romanı Julio Jurenito‘yu yazar.

1924’te SSCB’ye döner ve çeşitli gazetelerde yurtdışı sorumlusu olarak çalışır. Gazeteciliğe bir süre Paris’te ve  İspanya’da devam ettiği bu yıllar onun edebi üretkenliğinin de ortaya çıktığı yıllar olur. Savaş dahil bu dönemde tanık olduğu bir çok olayı daha sonra anı kitabında yayınlayacaktır.

Paris’ten SSCB’ye döndükten sonra Paris Düşerken kitabını yazmaya başlar. Sonrasında yazdığı Fırtına ve Dipten Gelen Dalga ile üçlemeyi tamamlayan Ehrenburg; kitabıyla 1936-1952 dünya siyasi tarihine ışık tutmuştur. Kitaplar sadece SSCB’de milyonlarca kez baskı yapmış ve 2 Stalin ödülü kazandırmıştır.

Yazarın bu üçlemesi Türkçe’ye de çevrilmiştir.

Ehrenburg gazetecilik, roman yazarlığı ve anı türündeki eserlerinden başka gezi yazısı ve makale türünde de bir çok eser ortaya koymuştur.