3 milyon 763 bin kişi kara listeye alındı

Kredisini veya kredi kartı borcunu ödeyemediği için icra işlemi başlatılan kişi sayısı geçen yıla oranla yüzde 14 arttı

3 milyon 763 bin kişi kara listeye alındı

CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, kredi kartı borçları nedeniyle icralık olanlara ilişkin istatistiksel verileri paylaştı.

Yazılı açıklamasında Yeşil, vatandaşın bankalara ve finansman şirketlerine olan tüketici kredisi ve kredi kartı borcunun 1 Ocak – 18 Aralık 2019 tarihleri arasında toplam 583,6 milyar liraya ulaştığını bildirdi. Bu borcun; 466,9 milyar lirasının tüketici kredilerinden, 116,7 milyar lirasının da kredi kartlarından kaynaklandığını belirten Yeşil, “Vatandaşın takibe alınan tüketici kredisi ve kredi kartı borcu ise 2,5 milyar lira daha artarak 21,2 milyar lirayı buldu .”dedi.

1 MİLYON 316 BİN KİŞİ İCRALIK

Ağırlaşan ekonomik şartlar altında sıkıntı yaşayan vatandaşların, borçları sebebiyle icralık olduğunun altını çizen TBMM İçişleri Komisyon Üyesi Nihat Yeşil; “Bu yıl Ocak-Ekim döneminde toplam 1 milyon 316 bin vatandaşımız, bankalara olan tüketici kredisi, kredi kartı borcu veya her ikisini birlikte ödeyemediği için icra takibine alındı.” dedi.

İcra takibine alınan vatandaş sayısının geçen yılın aynı dönemine göre; yüzde 11,4 oranında arttığına dikkat çeken Milletvekili Yeşil, ‘kara liste’de bulunan ve borcu hala devam eden vatandaşların sayısının Ekim 2019 sonu itibariyle 3 milyon 763 bine ulaştığını dile getirdi.

ÇEK YASAKLILARDA YÜZDE 86 ARTIŞ

CHP’li Yeşil’in aktardığına göre, bankalara ibraz edildiğinde, karşılıksız çıkan çeklerin sayısı ise bu yıl Ocak-Kasım döneminde 506 bin adet olarak gerçekleşti. Karşılıksız çıkan çeklerin parasal tutarı ise 25,3 milyar lirayı buldu.

Bu dönemde toplam 49 bin 777 şahsın çeki karşılıksız çıktı. 73 bin 228 kişi hakkında da çek yasağı kararı çıkartıldı. Çek yasağı alan vatandaşların sayısı önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 88,6 oranında arttığı tespit edildi.