2019'un ilk ayında 155 iş cinayeti

İSİG Meclisi 2019 yılının ilk ayında en az 155 işçinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

2019'un ilk ayında 155 iş cinayeti

İş cinayetleri en çok tarım, inşaat, taşımacılık, gemi/tersane, belediye/genel işler, metal, tekstil, ağaç, enerji ve güvenlik işkollarında yaşandı.

Rapora göre Ocak ayında iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçilerin sayısı en az 155. Rapordan öne çıkanlar şöyle:

  • İş cinayetlerinde hayatını kaybedenlerden 11’i kadın, 144’ü ise erkek işçilerden oluşuyor. Kadın işçi cinayetleri tarım, tekstil, ticaret, eğitim işkolları ve işkolunu belirleyemediğimiz organize sanayide gerçekleşti.
  • Raporda, üçü 14 yaş ve altında olmak üzere 10 çocuk işçinin yaşamını yitirdiği kaydedildi. (Üçü tarım, biri gıda, ikisi tekstil, biri ağaç, biri ticaret, biri metal işçisi ve biri hurdacı)
  • İş cinayetleri en çok tarım, inşaat, taşımacılık, gemi/tersane, belediye/genel işler, metal, tekstil, ağaç, enerji ve güvenlik işkollarında gerçekleşti.
  • İş cinayetlerinin sebebi olarak zehirlenme/boğulma, ezilme/göçük, trafik/servis kazası, kalp krizi ve yüksekten düşme öne çıkıyor.
  • En çok iş cinayeti İstanbul, İzmir, Ankara, Aydın, Urfa, Samsun, Antalya, Bursa, Kocaeli ve Tekirdağ’da yaşandı.
  • Hayatını kaybeden işçilerin üçü sendikalı, 152’si ise sendikasız. Sendikalı metal ve belediye işkollarında çalışıyordu. Diğer yandan ölen başka sendikalı işçiler de olabilir. Ancak kâğıt üzerinde olan sendikal üyeliklerinin gerçek bir örgütlülük olmaması ve birçok sendikanın ölen üyelerini sahiplenmemesi sonucu net bir bilgi verme şansımız olmadığını da belirtelim. Bu durum özellikle kamu çalışanı/memur sendikaları açısından daha da tespit edemediğimiz bir husus…