19-26 Aralık 1978: Maraş Katliamı

İlericileri, yurtseverleri, alevi yurttaşları katleden sağcı-gerici zihniyet tüm ortaklarıyla bugün hala iktidarda...

19-26 Aralık 1978: Maraş Katliamı

Devletin 1970’ler boyunca sol-sosyalist gruplara karşı besleyip desteklediği ülkücü-gerici çetelerin, Aralık 1978’de Alevi kökenli yurttaşlara yaptığı korkunç katliam, boyutları ve sonuçlarıyla 1980 darbesinin ilk operasyonuydu. Resmi rakamlara göre en az 120 kişi öldürüldü, 176 kişi yaralandı, yüzlerce ev ve işyeri yakılıp tahrip edildi. Maraş’ta ve çevre illerde sıkıyönetim ilan edildi.

Katliamdan sonra, sıkıyönetim mahkemelerine açılan davalar 1991 yılına kadar sürdü. 804 kişinin yargılandığı davalarda bazı sanıklara müebbet, idam ve cezai indirimler verilse de Terörler Mücadele Kanunu gereği sanıklar serbest bırakıldı. Katliamı yapanlar cezasız kaldı…

Katliamın en önemli isimlerinden Ökkeş Kenger beraat ettikten sonra soyismini Şendiller olarak değiştirdi. 1991 yılındaki seçimlere Refah Partisi’nden girip Kahramanmaraş milletvekili olarak seçildi. Kenger, ‘Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’ üyeliği yaptı..

Ökkeş Kenger’in sanık statüsünden tanıklığa getirilip milletvekili yapılması ve insan hakları komisyonunda yer alması, sağcı-gerici saldırıların aklanması bakımından en önemli örneklerdendir.

2017’te Maraş, Çorum ve Sivas gibi katliamların yaşanmaması amacına yönelik önerilen meclis komisyonu kurulu, Meclis Başkanı İsmail Kahraman tarafından içinde ‘katliam’ ifadesi geçtiği için reddedildi. AKP’li İsmail Kahraman 1969’da MTTB başkanı olarak, Kanlı Pazar’ın da planlayıcılarındandı.

İlericileri, yurtseverleri, alevi yurttaşları katleden sağcı-gerici zihniyet tüm ortaklarıyla bugün hala iktidarda…