188 yıllık Narmanlı Han'a Starbucks açtılar

1831 yılında inşaa edilen ve Beyoğlu'nun tarihi varlıklarından biri olan Narmanlı Han'a "restorasyon" operasyonunun son darbesi de Starbucks şubesi açılmasıyla vuruldu...

188 yıllık Narmanlı Han'a Starbucks açtılar

Beyoğlu’nda 2015 yılında eski halinden eser kalmayacak şekilde ‘restore’ edilmeye başlanan tarihi Narmanlı Han, geçtiğimiz günlerde yeni bir tarih aymazlığına maruz bırakıldı..

Başta Ahmet Hamdi Tanpınar olmak üzere edebiyatımızın birçok ismine ev sahipliği yapan, İstiklal Caddesi’nin önemli kültürel varlığı olan tarihi hanın cadde tarafına geçtiğimiz Haziran ayında kozmetik mağaza zinciri Gratis’in şubesi açılmıştı.

Hanın tarihine yapılan bu saygısızlık yetmiyor gibi bir de mağazanın büyükçe tabelası asılmış ancak oluşan büyük tepkiler sonrası bu tabela indirilmişti.

Tarihi hana geçtiğimiz günlerde de Amerikan kahve tekeli Starbucks’ın bir şubesi açıldı. Hanın “restore” edilmiş halini görmek isteyenler, artık karşısında 3 katı birden kahve tekelinin şubesine dönmüş ve avlusunun önemlice bir kısmı Starbucks’un masaları tarafından işgal edilmiş bir yapıyla karşılaşıyor.

BİR TARİH BİTTİ…

1831 yılında inşa edilen han, 1880 yılına kadar Rusya Büyükelçiliği ve ardından 1914’e dek Rus hapishanesi olarak kullanılmıştı. Daha sonra Narmanlı Ailesi’nin mülkü oldu. Sonraki yıllarda Narmanlı Yurdu olarak anılan binada Aliye Berger, Ahmet Hamdi Tanpınar ve Bedri Rahmi Eyüboğlu başta olmak üzere birçok yazar, sanatçı yaşadı. 1990’ların başından itibaren mal sahipleri arasındaki anlaşmazlık nedeniyle tarihi yapı atıl durumda kaldı. 2013 yılı Aralık ayında 57 Milyon dolara Tekin Esen ve Mehmet Erkul tarafından satın alındı. AKP’li mimar Sinan Genim tarafından hazırlanan “restorasyon” projesi 2015 yılında koruma kurulu tarafından onaylandı ve hanı asli kimliğinden geri dönülemez bir biçimde uzaklaştırıp bugünlere getiren süreç başladı.