Reklam
Kategoriler: İç Açı

16 yaşında girdiği cezaevinden 28 yıl sonra çıktı: Serhat Tuğan tahliye edildi

Reklam

22 Temmuz 1991 tarihinde, 16 yaşındayken Devlet Güvenlik Mahkemeleri tarafından tutuklanarak cezaevine konulan Serhat Tuğan, dün akşam saatlerinde, 28 yıl sonra Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nden tahliye edildi.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre, Türkiye’nin en uzun süreli mahkumu olarak” tanınan Tuğan’ın ailesini arayan cezaevi yetkilileri, Tuğan’ın tahliye edileceğini belirtti. Verilen bu bilgi üzerine ailesi, Tuğan’ın kaldığı Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi önüne geldi.

İşlemleri tamamlanan Tuğan, cezaevinin kapısında görüldü. Kendisini bekleyen ailesi ve yakınları ile sarılarak hasret gideren Tuğan’ın ilk sözleri “28 yıldır toprağa ayak basmamıştım. En çok toprağa çıplak ayakla basmayı özlemiştim. Şu an çıplak ayakla toprağın üzerinde gezmek istiyorum” oldu.

NE OLMUŞTU?

Serhat Tuğan hakkında 1991’de eski TCK’nin 125. maddesine göre “ülke topraklarından bir kısmını devlet hakimiyetinden ayırmaya matuf silâhlı eylemde bulunmak” suçundan idam cezası istemiyle dava açıldı.

Diyarbakır 2 Nolu Devlet Güvenlik Mahkemesi 1992 yılında “silahlı örgüt üyeliği” suçundan 12 yıl 6 ay hapis cezasına hükmetti. Dönemin Yargıtay 9. Ceza Dairesi ise 1994 yılında kararı bozarak, 125. maddeden ceza verilmesi gerektiğini ifade etti. Bunun üzerine Diyarbakır 2 Nolu Devlet Güvenlik Mahkemesi de aynı yıl Tuğan’a müebbet hapis cezası verdi.

Avukatı ve kardeşi Rojbin Tuğan Kalkan, 2008 yılında başvuru yaparak yargılamanın yenilenmesini talep etti. Başvurusunda, Tuğan’ın hiçbir silahlı eyleme katılmadığı, bu nedenle örgüt üyeliği suçundan ceza verilmesi gerektiğini ifade etti. Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, talebi reddetti.

Adalet Bakanlığınca 2015’te yapılan başvuru üzerine yapılan incelemede, Tuğan’ın silahlı eyleme katıldığını iddia eden tanıklar, o tarihte baskı altında ifade verdiklerini anlattı. Bir tanık da, iki köy korucusunun öldürülmesinden Tuğan’ın sorumlu olmadığını anlattı.

Bakanlık da bu bilgiler ışığında “Sanık müdafiinin iddialarının yargılamanın yenilenmesi yolu ile değerlendirilebileceği gözetilmeden, itirazın kabulü yerine yazılı şekilde reddine karar verilmesinde isabet görülmemiştir” kararını verdi ve Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yargılamanın yenilenmesi talebinin reddine ilişkin 29 Ocak 2009 tarihli kararını bozdu.

Ancak mahkeme bu kararı dikkate almayarak yeniden yargılama talebini reddetti. Adalet Bakanlığı 29 Temmuz 2016’da ikinci kez yeniden yargılama yapılmasına dair karar vermiş, dosya Yargıtay 16. Ceza Dairesinde görüşülmeye başlanmıştı.

Bu haber en son değiştirildi 15 Haziran 2019 10:22 10:22

Reklam

Önceki Haberler

TÜİK verileri utandırıcı tabloyu ortaya çıkardı: Çocuk işçiliği giderek artıyor

TÜİK'in 'İstatistiklerle Çocuk, 2023' verileri, çocuk işçiliğindeki artışı gözler önüne serdi. Resmi verilere göre 15-17…

19 Nisan 2024 12:25

Erdoğan’dan Kent Lokantaları tepkisi: Neredeymiş bu lokantalar?

AKP MKYK toplantısında bir MKYK üyesi, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun kent lokantaları açtığını hatırlatarak bunun…

19 Nisan 2024 11:45

İliç’te toprak altında kalan bir işçinin daha cansız bedenine ulaşıldı

Bakan Bayraktar, İliç'te maden ocağında toprak altında kalan bir işçinin daha cansız bedenine ulaşıldığını bildirdi.…

19 Nisan 2024 11:38

ODTÜ’lü öğrenciler rektörlüğün ‘şenlik’ kararına tepkili: Kabul etmeyeceğiz

ODTÜ'lü 2 bine yakın öğrenci rektörlükte toplanarak şenliğin yerinin Devrim Stadyumu olduğunu, Devrim sahnesiz bir…

19 Nisan 2024 08:30

İklim adaleti

Uzmanlar, 10.000 yıldır süren iklim istikrarının artık geri dönülmez bir evreye ulaştığını belirtiyor. Yine de…

19 Nisan 2024 08:00

Sosyalist Liseliler: Tire Sosyal Bilimler Lisesi’ndeki bu gerici uygulamayı kabul etmiyoruz!

İzmir'de bulunan Tire Öğretmen Melahat Aksoy Sosyal Bilimler Lisesi'ndeki gerici uygulamalara karşı Sosyalist Liseliler bir…

18 Nisan 2024 16:38
Reklam