16 Kasım 1982: Mustafa Hayrullahoğlu işkencede öldürüldü...

"‘Mustafa konuşacak mısın, seni gebertiriz’ diye bağırıyorlardı. ‘Seni biliyoruz Merkez Komite üyesisin, kabul et, isim ver, kendine eziyet etme, hasta değilsin, rol yapıyorsun’ gibi sözlerle bağırıp dövüyorlardı."

16 Kasım 1982: Mustafa Hayrullahoğlu işkencede öldürüldü...

1980 Darbesinin işkenceci sorgulamalarında, serini verip sırrını vermeyen yoldaşlardan TKP İstanbul İl Sekreteri ve Merkez Komitesi üyesi Mustafa Asım Hayrullahoğlu’nun öldürülmesinin 37. yıldönümünde anısı önünde saygıyla eğiliyoruz. Deniz Yoldaş, mücadeleye inancı ve dik duruşu ile yolumuza rehber olmaya devam ediyor.

Deniz Yoldaş, 1948’de Diyarbakır’da doğdu. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde okudu. Dönemin Fikir Kulüpleri Federasyonu ve Devrimci Doğu Kültür Ocakları’nda mücadele yürüttü. 1969 Sungurlar grevi gibi dönemin güçlü direnişlerinde yer aldı. O yıllarda Türkiye İşçi Partisi üyesi oldu. 15-16 Haziran Büyük İşçi Yürüyüşü’nün örgütleyicilerindendi. Tekel Gerçek isimli fabrika gazetesinin çıkmasına destek oldu.

1975’te Türkiye Komünist Partisi’ne üye oldu. İl düzeyinde çalışmalarda yer aldı ve sendikal alanda faaliyet yürüttü.

12 Eylül şiddeti etkisinin devam ettiği Kasım 1982’de polisler tarafından yakalanıp sorguya alındı. İşkencenin son saatlerine tanık olan Namık Kemal Cibaroğlu o anları şöyle anlatıyor;

“Bir süre sonra (polisin) TKP timi geldi, Mustafa’nın o tim tarafından işkence gördüğü belliydi. Kollarımın açık olduğunu görünce bana da saldırmaya başladılar. Niye yardım ediyorum diye kızdılar. ‘Mustafa konuşacak mısın, seni gebertiriz’ diye bağırıyorlardı. ‘Seni biliyoruz Merkez Komite üyesisin, kabul et, isim ver, kendine eziyet etme, hasta değilsin, rol yapıyorsun’ gibi sözlerle bağırıp dövüyorlardı. Mustafa’yla ilgili her şeyi polislerden öğrendim, adını, kim olduğunu. Tekmelediler, vurdular, yumrukladılar hiç sesi çıkmadı…”

Kendisinden partisini deşifre etmesini isteyen polislere tek kelime etmedi Mustafa Hayrullahoğlu… İşkencede öldürüldü.

Mustafa Hayrullahoğlu’nun annesinin şikayeti ile 1984’te Sıkıyönetim 2 Numaralı Askeri Mahkemeye dava açıldı. İşkencede öldürülen oğlu için sorumlu 5 polis yargılandı. Yargılama sonucunda polis Ümit Baybek, Mehmet Yetiş ve Orhan Yaman 10 yıl 8 ay ceza aldı. Diğer polislerden Ali Can Özgenler ve Engin Devren ise beraat etti. Bu karar Askeri Yargıtay 3. Dairesi’nce “eksik soruşturma yapıldığı” gerekçesiyle bozuldu. Yargılamaların devam ettiği sırada başkomiser olan Ümit Baybek, Kadıköy Emniyet Amirliği görevine getirildi.