15 günde 8 kişi metil alkolden öldü: 'ÖTV artışları kaçakçılık faaliyetlerini arttırıyor'

Mersin Tabip Odası, kentte son 2 haftada 8 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan 'metil alkol zehirlenmesi' vakalarına ilişkin açıklamasında "Alkollü içeceklerdeki ticari rant ve tüketim ilişkisini incelemek gerek. Öyle ki özel tüketim vergilerinin neden olduğu fiyat artışları bazı kesimlerce ticari rant olarak değerlendirilmektedir" dedi.

15 günde 8 kişi metil alkolden öldü: 'ÖTV artışları kaçakçılık faaliyetlerini arttırıyor'

Mersin Tabip Odası üyeleri, kentte son 15 günde meydana gelen ve 8 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan ‘metil alkol zehirlenmesi’ ile ilgili açıklama yaptı.

Mersin Tabip Odası’nda üyeler adına açıklama yapan Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, 8 kişinin yaşamını yitirmesi ve onlarca insanın koma düzeyinde hastalanmasıyla sonuçlanan metanol zehirlenmesiyle büyük bir sağlık sorunu yaşandığını söyledi.

Bu sorunun salt bir sağlık sorunu olmadığını savunan Antmen, “Aynı zamanda sosyal, siyasal, eğitsel ve ekonomik bir sorunla karşı karşıyayız. Bu konuda yapılan araştırmalar göstermiştir ki, alkollü içecekler ve tütün ürünleri üzerinde uygulanan vergi artışları ürünlerin tüketimini azaltmamaktadır. Aksine vergi artışlarının azda olsa ürünlerin tüketimi üzerinde pozitif bir etki oluşturmakta olduğu saptanmıştır. Bu durum ülkemizde alkollü içecekler ve tütün ürünlerinde uygulanan vergi artışlarının, ürünlerin tüketiminin bırakılmasında tek başına etkili olmadığının göstergesidir. Zira yapılan araştırmada alkollü içecek ve tütün ürünlerini kullanan bireylerin çoğunluğunun, ürünler üzerinde gerçekleştirilen vergi artışlarının, ürünlerin tüketimine yönelik tercihlerini değiştirmeyeceğini, aynı oranda ürün tüketmeye devam edeceklerini, hatta vergi oranlarında olası bir indirime gidilse dahi tüketim tercihini ve miktarını değiştirmeyeceğini belirtmişlerdir” dedi.

“FİYAT ARTIŞLARI KAÇAKÇILIĞI ETKİLİYOR”

“Aylık alkollü içecek ödemesinin yüksek olduğu durumlarda kaçak alkollü içecek kullanım sıklığı ve tercihinin az olduğu, aylık alkollü içecek ödemesinin düşük olduğu durumlarda ise kaçak alkollü içecek kullanım sıklığı ve tercihinin arttırdığı sonucu elde edilmiştir” diyen Antmen, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu durum alkollü içecekler üzerindeki kaçakçılık faaliyetleri ile ilişkilendirilmiştir. Bu nedenle alkollü içeceklerdeki ticari rant ve tüketim ilişkisini ayrıca incelemek gerekmektedir. Öyle ki bu ürünler üzerinde uygulanan özel tüketim vergilerinin neden olduğu fiyat artışları bazı kesimlerce ticari rant olarak değerlendirilmektedir. Bu durum kaçakçılık faaliyetlerinin icra edilmesinde önemli bir rol oynamaktadır.”

Mersin’de son 15 gün içerisinde 30’a yakın kişi sahte alkol zehirlenmesi şüphesiyle hastanelere başvurmuş, bu kişilerden 8’i hayatını kaybetmiş, 9 kişinin tedavisine ise devam edildiği bildirilmişti.