'11 milyon fidan' aldatmacası: Çoğu kuruyacak

İktidarı döneminde ülkenin birçok bölgesindeki ormanlık ve yeşillik alanları yağmaya açan AKP'nin 'fidan dikme' kampanyasının arkasından da aldatmaca çıktı.

'11 milyon fidan' aldatmacası: Çoğu kuruyacak

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 11 Kasım’ı “Milli Ağaçlandırma Günü” ilan ettiklerini duyurarak, 81 ildeki 2023 noktada, 11 milyon fidanı toprakla buluşturacaklarını iddia etmişti. Tarım ve Orman Bakanlığı, “Geleceğe Nefes” adıyla yapılan kampanya kapsamında dün törenle sözkonusu dikimleri gerçekleştirdi. Ancak uzmanlar ise hem dikim yapılan zamanın yanlış olduğu ve fidanların heba olacağı uyarısında bulundu hem de yapılanın asıl büyük orman tahribatını maskeleme faaliyeti olduğunu söyledi.

Türkiye Ormancılar Derneği Genel Başkanı Hüseyin Çetin, kampanya tarihinin yanlış olduğunu savunarak  “33 sene orman mühendisi olarak görev yaptım. Bunun 28 senesi fiilen ağaçlandırma çalışmalarında geçti. En son bölge müdürüydüm. Ağırlıklı işim ağaçlandırma idi. Ben bu işe gönül verdim. Fidan dikimi için toprağın ekime hazır olması lazım. Fidan için toprakta rutubet olması lazım. Kupkuru toprağa ekince fidan ölmeye mahkumdur. Kış yağışlarını alıp toprak tava geldikten sonra fidan dikilir. Bunun için en uygun zaman ilkbahar başlangıcıdır.” ifadelerini kullandı.

“Bugün doğu Anadolu’da halen kar kaplı, don olan alanlar var. Buralarda fidan dikimi yapılamaz” diyen Çetin, “Zaman uygun olmadığı için en az 9 milyon fidan zayi olacaktır. Bir de bu fidanları ehil kimseler ekmesi lazım. Hiç fidan görmeyen bir insan, ‘ben fidan dikiyorum’ diyecek. Böyle olmaz. Birer tane temsili olabilir. Ancak 11 milyon fidanı ehil olmayan kimseler ekemez. Ekerse zayi olur. Rekor kıracaklarını söylüyorlar. 1 saatte fidan dikiyorlar. O fidanların büyük bir çoğunluğu maalesef kuruyacak” diye konuştu.

AĞAÇLANDIRMA DÜŞTÜ, REKLAM İSRAFI BÜYÜDÜ

Tarım Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Şükrü Durmuş ise Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada, ağaç dikim töreninin “popülist” bir yaklaşım olduğuna dikkat çekerek “11 milyon ağaç kampanyası fiyasko, aldatmaca ve yapılan orman tahribatının maskesidir. 2018’de 50 bin hektar olan ağaçlandırma faaliyeti, Orman Genel Müdürlüğü’nce 2019’da “ekonomik nedenler” gerekçe gösterilerek, 10 bin hektara düşürüldü. Ekonomik nedenlerle ağaçlandırma oranı yüzde 10’a düşürülürken, 11 milyon fidan reklamı için 550 milyon TL israf yapıldı. Şimdi dikilen 11 milyon ağaç, toplamda 45 bin hektarlık alana denk geliyor” dedi.

Fidanların tutma ihtimalinin yüzde 10’un da altında olduğuna dikkat çeken Durmuş, şunları kaydetti: “Ağaçlandırma, toprak ıslanınca, nemlenince yapılır. Toprak şu an kurak. Bugünkü fidanlar yol kenarı, mezarlıklar ve okul bahçesi gibi alanlara dikildi. Bu alanlara ağaç dikmekle orman yaratılamaz. İzmir’de yanan ormanları, Kaz Dağları ve Sipil Dağı’ndaki tahribatı değil 11 milyon, 111 milyon fidan dikseler yine kapatamazlar.”