11 işçinin hayatını kaybettiği Esenyurt çadır yangını davası ertelendi

2012 yılında Esenyurt Marmara Park AVM inşaatında önlem alınmaması sebebiyle çıkan yangında 11 işçinin hayatını kaybettiği faciaya ilişkin süren dava ertelendi.

11 işçinin hayatını kaybettiği Esenyurt çadır yangını davası ertelendi

İstanbul Esenyurt’taki Marmara Park AVM inşaatı şantiyesinde 11 işçinin yanarak yaşamını yitirdiği çadır yangını davasının duruşması bugün Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşma 22 Kasım’a ertelendi.

Marmara Park AVM inşaatında 7 yıl önce barındıkları naylon çadırlarda çıkan yangında hayatını kaybeden 11 işçiyle ilgili davaya bugün devam edildi.

Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Marmara Park AVM’nin müteaahidi Kayı İnşaat yetkileri katılmadı.

Sendika.org’ta yer alan habere göre, Mira Teks’te danışman olan Cemal Birol Meral tanık olarak savunmasını yaptı. Meral, inşaat işleyişiyle ve denetlemeyle ilgili görevi olmadığını belirterek “İşverenim Hakan Mintaş. Başka kimseye bağlı değilim. Ömer Faruk Yılmaz Mira Teks’te mesai arkadaşım, danışman. Altüst ilişkim yok. Mira Teks müşteri ilişkilerinden sorumluyum. Sigortalıyım. Sorumluluğum yok. Kayı İnşaat-Mira Teks arasındaki iş sağlığı ve güvenliği hizmet sözleşmesinde imzam var” dedi.

Adalet Arayan İşçi Aileleri’nin hukukçularından Avukat Gökhan Küçük duruşma sonrasında şunları söyledi:“Olayın üzerinden 8 yıl geçti fakat ilerlememiz zor oluyor. Yargıtay 12. Ceza Dairesi, Kayı İnşaat ve Mira Teks yetkilileri hakkında mahkemeye ‘Suç duyurusunda bulun, dava açılmasını sağla ve sanıkları yargıla’ dedi. Biz bu aşamaya gelebilmek için bile 2 yıldır uğraşıyoruz. Gelin görün ki Kayı İnşaat yetkilileri Coşkun Yılmaz, Orhun Kartal, Ahmet Şakarcan ve Vehbi Ergin Öztürk mahkeme huzuruna gelmediler. Daha önce yaptıkları gibi mahkeme huzurundan kaçtılar. Tabii bütün bunlar 11 işçinin yanarak can verdiği bir olayda yakınlarının karşısına çıkma cesaretlerinin olmaması ve bilumum benzeri kurtuluş çabaları.”

Davanın bir sonraki duruşması 22 Kasım’da görülecek.

NE OLMUŞTU?

2011 yılında yapımına başlanan Esenyurt Marmara Park AVM inşaatında çalışan işçiler naylon çadırlarda kalmaya zorlandılar. Yasak olmasına ve inşaat kurul toplantılarında yapılan risk tespitlerine rağmen bu uygulamadan vazgeçilmedi.

Acil çıkış kapısı dahi olmayan çadırlarda 11 Mart 2012’de yangın çıktı, 11 işçi hayatını kaybetti. Çadır yangınında hayatını kaybedenlerin aileleri 7 yıldır adalet arıyor.