Çanakkale Belediye Başkanı açıkladı: Kaz Dağları'nda 11 bin ton siyanür kullanılacak!

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Kanadalı şirketin Kaz Dağları’ndaki altın arama faaliyetleri kapsamında 11 bin ton siyanür kullanılacağını belirtti.

Çanakkale Belediye Başkanı açıkladı: Kaz Dağları'nda 11 bin ton siyanür kullanılacak!

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan Eylül Ayı Belediye Meclisi toplantısında Kaz Dağları’nda Kanadalı şirketin maden arama faaliyetlerinde kullanacağı siyanürün miktarı konusunda çarpıcı açıklamalar yaptı.

Başkan Gökhan, altın madeni aranacak bölgede kullanılacak siyanür için  “O topraklara 11 bin ton siyanür değecektir. O ağır metaller gün yüzüne çıkacaktır. Burada birbirimizin söylediklerini çürütmeye gerek yok. Gerçekler ortada” dedi.

“26 HEKTARDAN 600 HEKTARA GENİŞLETTİLER”

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale’de çevre için ilk mitingin 3 Haziran 2011 tarihinde Etili köyünde gerçekleştiğine dikkat çekti. Firmanın ilk ÇED başvurusunda sadece 26 hektar alan için başvuru yaptığını belirten Ülgür Gökhan, “2013 yılında Kirazlı madeninin kapasite artışına ÇED olumlu raporu verilmiş. Firma o alan için ilk 26 hektar olarak izin almıştı. Daha sonra bu alan 600 küsur hektar alanına çıktı. O zaman da itiraz ettik; neden 26 hektardan 600 hektara çıktı diye. Şu anlaşılıyor o alanın arama ruhsatını kaybetmemek için 26 hektarlık ÇED almışlar. Dün bunu bana açıkladılar. Yasa ya göre 5 yıl içerisinde maden çıkartamazlarsa maden izinleri iptal oluyordu. Jandarma o dönem bizi o alana ÇED toplantılarına sokmamışlardı” dedi.

“DAVA SÜRERKEN AĞAÇ KESİLMESİNE YETKİLİLER GÖZ YUMDU”

Kirazlı-Balaban bölgesinde 2017 yılında ağaç kesimine başlandığını ve hemen tespitlerini yaptıklarını bu süreçte yargı da itirazlar sürerken yetkililere karar çıkana kadar kesim yapılmaması için başvuruda bulunduklarını hatırlatan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, şunları söyledi:

“2017 yılında kirazlı alanda ağaç kesimi yapılan alanda inceleme yapmışız. Meclis üyelerinin CHP’li üyeleri ve STK’lar ile inceleme yaptık. Dereler içerisinden Cazgırlar köyüne kadar gittik. Biz o zaman burada ağaç kesimi yapıldığını tespit ettik ve kamuoyu ile paylaştık. 2017 senesinde ÇED iptal kararı iptal edildi Danıştay. Eksik incelemeler nedeniyle iptal edilmişti. Daha sonra bu eksiklikler tamamlatıldı ve Danıştay bu ÇED’i onayladı. Bu esnada orman bölge müdürlüğüne gittik, bari bu karar çıkana kadar ağaç kesimi durdurulması için müracaat ettik. Biz kesmiyoruz dediler ama kesmeye de devam ettiler. İlgili firma biz mücadele ederken Valilikten GSM Ruhsatı aldılar. Gizli gizli ağaç kesimi yaptıklarını tespit edip mitingle kamuoyuna bir kez daha duyurduk. En son 25 Temmuz 2018 tarihinde, Kara çarşamba günü GSM ruhsatına imza attılar. 28 mayıs 2019 tarihinde valiye gidip çok fazla ağaç kesildiği bildiriliyor, durdurulması gerektiği konusunda müracaat ediyorlar. TBMM’de en son Özgür Ceylan milletvekilimizin araştırma önergesi AKP ve MHP oyları ile reddedildi. 26 temmuz 2019 tarihinde de yaşam ve su hakkını savunmak için Su ve Vicdan nöbetinin başlatıldığı duyuruldu.”