100 bin askerin terhisine 'güvenlik zaafiyeti' engeli

Yeni askerlik sistemi teklifin yasalaşmasıyla birlikte 100 binin üzerinde askernin birde terhis olması planlanıyordu. Ancak bu durumun 'güvenlik zafiyeti'ne yol açabileceği endişeleri dikkate alınarak terhisi ilgilendiren maddenin revize edileceği belirtildi.

100 bin askerin terhisine 'güvenlik zaafiyeti' engeli

TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri devam eden yeni askerlik sistemine ilişkin kanun teklifinin bazı maddelerinde değişiklik yapılacağı belirtildi.

Buna göre özellikle Cumhurbaşkanına askerlikten muaf tutma yetkisi veren 45’inci maddeye itiraz edildi. AKP’nin kanunun “uzlaşı ve müzakerey”le geçmesi için CHP’nin itirazı yönünde bu maddede rötuş yapmayı planladığı kaydedildi. Buna göre söz konusu maddeye ‘Genelkurmay Başkanı’nın teklifi ile Milli Güvenlik Kurulu’nun kararı’ cümlesinin ekleneceği belirtildi.

KADEMELİ TERHİS

Teklifin yasalaşmasıyla birlikte 100 binin üzerinde asker terhis olacak. Bu durumun “güvenlik zafiyeti”ne yol açabileceği endişeleri dikkate alındı ve bu doğrultuda maddenin de revize edileceği belirtildi. Buna göre 6 ayını dolduran askerlerin bir anda terhisi yerine, ilk etapta 11 ve 12’nci ayını dolduranların terhis edilerek kademeli şekilde terhisleri öngörülüyor. Terhislerin, 6 ya da 9 aya yayılarak yapılması öngörüldü.

BEDELLİ ASKERLİKTE DE ‘RÖTUŞ’

Bedelli askerliği sürekli hale getiren ilgili maddelerde de teknik rötuşların yapılacağı belirtildi. Ancak bedelli ücretinde bir indirime gidilmesinin söz konusu olmayacağı, ödeme şekli ile ilgili bazı değişikliklerin yapılabileceği bildirildi.