1 yıl erteleme kararı çözüm oldu mu: Yetenek sınavıma dokunma!

Öğrenciler özel yetenek sınavıının kaldırılmasında 1 yıl erteleme kararının tepkileri sayesinde geldiğini dile getirirken, karar için "Bugün son sınıflar için bir faydası olsa bile alt sınıflar önümüzdeki senelerde bunun zorluklarını yaşayacaklardır." diyerek mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladı.

1 yıl erteleme kararı çözüm oldu mu: Yetenek sınavıma dokunma!

OZAN EKİZ / İZMİR

YÖK’ün aldığı kararla 14 bölümde öğrencilerin artık özel yetenek sınavı ile değil merkezi yerleştirme sınavı ile yerleştirilmesine karar verilmişti. Öğrencilerin yoğun tepkisini çeken bu karardan sonra kurum geri adım atmış ve kararı 1 yıl erteleme kararı almıştı.

İzmir’in Buca ilçesinde bulunan Işılay Saygın Güzel Sanatlar Lisesi’nin öğrencileri de sınavın kaldırılması kararını tepkiyle karşılamıştı. Lisenin öğrencilerinden biri olan Berke, konuya ilişkin Manifesto‘nun sorularını yanıtladı.

Sokağa çıkma kararını nasıl aldınız? Süreci biraz anlatabilir misiniz?

Bizler öncelikle kendi içimizde sosyal medyaya yönelik eylemler yaptık. Bu sayede okul içerisinde kapsadığımız alanı öğrenmiş olduk. Sosyal medyanın sahte bir ortam oluşturduğunu düşünerek insanlara daha fazla ulaşmak için sokağa çıkmaya ve açıklama yapmaya karar verdik. Okulda diğer öğrenciler duyurularda bulunduk.

Bu süreç içerisinde yaşadığınız zorluklar oldu mu?

Bizim ve başımızdakilerin korkuları yüzünden yaptıklarımıza ket vurmaya çalıştılar. Çıkmamamız için baskıladıkları oldu. Ancak sadece cesurlar bir adım öne çıktılar ve bu sayede bir nebze de olsa kamuoyu oluşturabildik.

Bir yıl erteleme kararına karşı tepkiniz nedir?

Öncelikle bizler böyle sokağa çıkmasaydık bu bir yıl erteleme kararı dahi olmazdı. Bu bir yıl erteleme kararına ilişkin tutumumuz ise elbette kabul edilemez bir karar olduğu düşüncesindedir. Bugün son sınıflar için bir faydası olsa bile alt sınıflar önümüzdeki senelerde bunun zorluklarını yaşayacaklardır. Bizler AYT sınavına ilişkin dersleri almıyoruz ve bu sınavdan sorumlu olmamız beklenemez. Bu dersleri almamız için müfredatımızın sanattan uzaklaşması gerekecektir. Buna karşıyız.

İlerleyen günlerde tepkileriniz devam edecek mi?

Bu tepkimizi örgütlemek için çalışıyoruz. İlerleyen günlerde önce İzmir’de daha sonra tüm Türkiye’deki Sanat Lisesi öğrencilerini ve öğretmenlerini karara karşı tepki koymak için çabalayacağız. Mücadele etmeden hakkımızı alamayız. Bizler sanata ket vuranlara sesimizi çıkartmalıyız.