Zambiya Sosyalist Partisi kuruldu

Marksist-Leninist ideolojiyi benimsediğini belirten Zambiya Sosyalist Partisi, yaklaşık 800 kişinin katıldığı bir etkinlikle kuruluşunu ilan etti.

Zambiya Sosyalist Partisi kuruldu

Geçtiğimiz yıl Kasım ayında bir duyuru ile Sosyalist Parti’nin kuruluşunun kısa bir süre içerisinde gerçekleştirileceği belirtilmişti. Parti, yaklaşık 800 kişinin katıldığı bir etkinlikle geçtiğimiz günlerde kuruluşunu ilan etti.

Marksist-Leninist ideolojiyi benimsediğini söyleyen parti aynı zamanda pan-Afrikanizm’i de destekliyor.

Zambiya Sosyalist Partisi’nin resmi kuruluşu yeni gerçekleştirilmiş olsa da, parti, kuruluşa giden süreçte ciddi örgütlenmeler üzerinde yükseldi ve kuruluş süreci, Zambiya devletinin muhaliflere yönelik baskılarının oldukça arttığı bir dönemde gerçekleştirildi.

SEÇİMLERDE SOSYALİST ADAY

2016 yılında Zambiya hükümeti tarafından kapatılan, sol eğilimli the Post gazetesinin kurucusu olan gazeteci Fred M’membe, 2021 yılındaki Başkanlık seçimlerinde Sosyalist Parti’den aday olacak.

Öte yandan partinin kuruluş etkinliğine katılmak için Gana, Yeşil Burun Adaları, Güney Afrika ve Burkina Faso gibi ülkelerden Zambiya’ya gelen dokuz kişi sınırdışı edildi. Küba’nın Zambiya’daki büyükelçisi de Zambiya Sosyalist Partisi’nin etkinliğine katıldığı için sınırdışı edildi.