Zam yağmuru hem açık hem gizli devam ediyor: Ürünlerin gramajlarını düşürdüler

Döviz kurlarında yaşanan dalgalanma market ürünlerinin fiyatlara yansımaya başladı. Kimi markalar ise gramaj oyunu yaparak zama başvurdu.

Zam yağmuru hem açık hem gizli devam ediyor: Ürünlerin gramajlarını düşürdüler

Hafta başında açıklanan yeni listeyle bazı marketlerde 700 ürünün 385’inin fiyatı ortalama yüzde 30 artarken, bazı markalar ise fiyatı sabit tutup ürünlerin gramajını düşürerek gizli zam yapıyor.

İndirim marketlerine hafta başında ürünlerin yarıdan fazlasına zam yapıldığını gösteren listeler gönderildi. Marketlerdeki yaklaşık 700 ürünün 385’ine en az yüzde 11 oranında zam yapıldı. Market çalışanları zam oranının ortalama yüzde 30 olduğunu söyledi.

Bazı şirketler ise fiyatlarını gramaj oyunuyla artırmaya başladı. Marketlerde hem raf fiyatları hem de ürün üzerindeki gramajlar değişti. Gramajını düşürdüğü üründe fiyatı sabit tutan markalar, bir yandan da gerçek fiyatı olmasına rağmen ürünün fiyatının üzerine indirim yazdı. Vatandaşlar, duruma tepki gösterdi.

Halkın 100, 200, 250, 300, 500 ve 1000 gram olarak bildiği pek çok ürün 111, 225, 130, 40, 172, 960, 1440, 810 gibi küsuratlı gramajlarla satılmaya başlandı. Düşük gramaj, özellikle kuruyemiş, deterjan, çikolata ve şarküteri ürünlerinde göze çarpıyor.

Sabah gazetesinden Pınar Çelik‘in haberine göre; Tüketicileri Koruma Derneği Başkan Yardımcısı Şükran Eroğlu ise vatandaşın resmen kandırıldığını, bunun yasa önünde suç olduğunu belirterek, “Bir gramaj azaltma ya da zam varsa müşterinin bu konuda bilgilendirilmesi yasal zorunluluk. Gizli zam yapmaya kimsenin hakkı yok” dedi.