Zaharçenko suikastı sonrası "Ukrayna askerleri savaşa hazır duruma getirildi" iddiası

Donetsk Halk Cumhuriyeti (DNR) Başkanı Zaharçenko'nun ölümüyle sonuçlanan bombalı suikastın ayrıntıları belli olmaya başladı.

Zaharçenko suikastı sonrası

Donetsk Halk Cumhuriyeti (DNR) Başkanı Zaharçenko’nun ölümüyle sonuçlanan bombalı suikastın ayrıntıları belli olmaya başladı.

Zaharçenko’nun danışmanı Aleksandr Kazakov, “Az önce DNR Savunma Bakanı ile konuştum. Volnovaha-Dokuçayevsk dahil bazı yönlerde Ukrayna ordusunun yoğun hareketliliğinin gözlemlendiğini söyledi” derken, Volnovaha-Dokuçayevsk yönünde tank ve zırhlı araç hareketinin tespit ettiklerini belirtti.

DNR Harekat Komutanlığı İkinci Başkanı Eduard Basurin de, “Bu cinayet, bu terör eylemi meydana geldikten hemen sonra cephe hattında ordu birliklerinin hareketi tespit edildi. Ukrayna askerleri savaşa hazır duruma getirildi. Bunun, Ukrayna ve ABD gizli servislerinin planladığı saldırıya geçiş dahil cephe hattında ve genel olarak cumhuriyetimizdeki durumu istikrarsızlaştırmanın bir zincir olduğunu düşünüyoruz” açıklamasını yaptı.

Sputnik‘e açıklama yapan Donetsk Halk Cumhuriyeti (DNR) güvenlik güçlerinde bir kaynak, “DNR Başkanı Aleksandr Zaharçenko, Separ kafesinde meydana gelen patlama sonucu hayatını kaybetti. Gelir ve Vergiler Bakanı Aleksandr Timofeyev de yaralandı” açıklamasında bulundu.

Suikaste dair konuşan Zaharçenko’nun danışmanlarından Aleksandr Kazakov ise “Ev yapımı patlayıcı kafenin içinde kapının yakınına yerleştirilmişti. Katiller patlatmak için Zaharçenko’nun kafeye gelmesini bekledi” dedi.

Suikastın ardından olağanüstü hal ilan edilerek, faillerin yakalanması için Ukrayna ve Rusya sınırlarının kapatıldığı bilgisi paylaşıldı. Kazakov, operasyon sonucunda zanlıların yakalandığı bilgisini paylaşarak “Şu anda cumhuriyette olağanüstü hal ilan edildi, sınırlar kapatıldı, bu terör eyleminin zanlıları gözaltına alındı” dedi.