Yunanistan'da büyük facia: 50 kişi hayatını kaybetti, binlerce dönüm orman kül oldu...

Yunanistan'da çıkan orman yangınları büyük faciaya neden oldu. Yangınlarda onlarca kişi hayatını kaybederken, binlerce dönüm orman da yok oldu...

Yunanistan'da büyük facia: 50 kişi hayatını kaybetti, binlerce dönüm orman kül oldu...

Yunanistan’ın başkenti Atina yakınlarından Doğu Attika’da çıkan orman yangınları binlerce dönümlük ormanlık araziyi, sayısız ev ve arabayı kül ederken, şimdiye kadar en az 50 kişinin yaşamını yitirmesine, 25’i ağır olmak üzere en az 88 kişinin yaralanmasına neden oldu.

Ormanlık bölgede çıkan, ancak çok şiddetli ve devamlı yön değiştiren rüzgâr nedeniyle kısa sürede Pendeli, Mati, Rafina, Vuças gibi sayfiye yerlerini saran yangın, evler ve arabalar yakmaya başlayınca itfaiye ekipleri evlerin boşaltılmalarını istedi.

Kurtulmak için deniz kenarına inen yüzlerce insanın yardımına koşan askeri ve sivil gemiler, Yunan Sahil Güvenlik botları ve özel sandallar, onları gece boyunca Rafina Limanına çıkarmak için seferler yaptı.

Limanda bekleyen Yunan Ulusal Acil Yardım Merkezi (EKAV) araçları, limana çıkan yaralılara ilk yardımı verdikten sonra ciddi olanları yakın hastanelere nakletti, geri kalanlar ellerinde fotoğraflarla kayıp yakınları için bilgi toplamaya çalıştı.

KAÇMAYA ÇALIŞKEN ALEVLERİN İÇİNDE KALDILAR

Başkent Atina’nın doğusundaki Mati’de Kızıl Haç yetkilileri, alevlerden kaçamayarak hayatını kaybeden 26 kişinin bedenlerine ulaştı. Böylece ülkede orman yangınlarından dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı 50’ye yükseldi. Bu kişilerin arasında 16 çocuk bulunuyor.

KUNDAKLAMA İHTİMALİ VAR

Yangınların çıkış nedeni henüz bilinmese de yetkililer, kundaklama ihtimalininin de üzerinde duruyor.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, “Attika’nın hem doğusunda hem batısında aynı anda çıkan yangınlar kuşku uyandırıyor” dedi.

YAS İLANI

50 kişinin öldüğü ve çok sayıda kişinin yaralanmasına yol açan yangın için OHAL ilan edilirken, Başbakan Çipras 3 günlük yas ilan edildiğini açıkladı.