Yumurtaya yüzde 91 zam geldi

Yumurta fiyatları geçtiğimiz yıla oranla yüzde 91 artarken bir haftalık yükseliş ise yüzde 10 oldu.

Yumurtaya yüzde 91 zam geldi

En temel gıdalardan biri olan yumurta, üreticiden firmalara ve nihayet markete gelene kadar katlanan fiyatıyla birlikte artık üretici fiyatından 4-5 kat pahalıya satılıyor.

Sözcü’den Bora Erdin‘in haberine göre, geçtiğimiz yıl üretici fiyatı 17 kuruş olan büyük boy yumurta 33 kuruşa yükseldi. Pazarda adeti 60 kuruş olan ürün marketlerde ise 80 kuruşa kadar geldi.

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Genel Sekreteri Hüseyin Sungur, fiyat artışının çok yönlü nedenleri olduğunu ifade etti. Sungur, “En büyük üreticilerden birinin üretimi durdurması, yem fiyatlarındaki artış yumurtaya yansıdı” dedi. Sungur, “Üreticinin ‘mayıs çukuru’ diye adlandırdığı nisan-mayıs-haziran aylarında fiyatlar her yıl gerilerdi. Ancak bu yıl bahsettiğim aylarda fiyat düşmedi” şeklinde konuştu.

Yumurtadaki fiyat artışının nedenlerinden birinin de yem fiyatlarındaki yüzde 25 artış olduğu belirtiliyor. YUM-BİR Sekreteri Sungur, “Yumurta üreticileri ocak ayında bir ton yem için bin 250 TL öderken temmuz ayında bin 550 oldu. Bir yumurtanın maliyeti sektörde 200 gram yem olarak hesaplanır. Böyle baktığımızda bugün üreticiye bir adet yumurtanın maliyeti 28,8 kuruştur. Yumurta stoklanamayan bir ürün olduğu için maliyetine satıyor üretici. Ayrıca yumurta üreticileri pazarla konusunda çok iyi değiller. Market ve pazardaki fiyat üreticinin yüzde 60 üzerinde seyrediyor” ifadelerini kullanıyor.

İşte geçen yıl ve bu yılki yumurta fiyatları: