YPG doğruladı: Hava koruma sistemini Koalisyon ile planladık

ABD’nin Kobani’de hava savunma ve elektronik radar sistemi kurduğu iddiasına bölgeyi kontrolünde bulunduran YPG'den doğrulama geldi.

YPG doğruladı: Hava koruma sistemini Koalisyon ile planladık

ABD’nin, Suriye’de YPG’nin kontrolünde bulunan Kobani’de ve Haseke kırsalındaki ABD üssü Al Şadadi’de hava savunma ve elektronik radar sistemi kurduğu ileri sürülmüştü. Sosyal medyada paylaşılan bir videoda, askeri nakliye uçaklarıyla Kobani’ye getirilen radar sisteminin ABD askerlerince monte edildiği görülmüştü.

ABD emperyalizminin Suriye topraklarındaki varlığını daha da artıran bu kararın, YPG ile anlaşmalı şekilde alındığı kaydedildi. YPG öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından kontrol edilen bölgelerde, sözkonusu sistemlerin “olası hava saldırılarına karşı koruma amaçlı” olarak kurulduğu belirtildi.

Bölgedeki Kürt unsurlarına yakın IMP News’e konuşan YPG Sözcüsü Nuri Mahmud, radar sisteminin kurulduğu bilgisini teyit ederek, “Koalisyon ile mutabık olduğumuz bazı konulardan biri kontrolümüzdeki Kuzey Suriye’nin güvenliğinin sağlanması, hava saldırılarına karşı korumasıdır. Hava savunma sistemi Koalisyonla planladığımız stratejilerimizden biridir” dedi.

Mahmud, “hava saldırısı tehditleri” konusunda ABD ile hemfikir olduklarını ifade ederek “Koalisyon radarların konuşlandırılmasıyla önemli bir adım attı. Bu olumlu bir gelişme, bölgenin tüm tehditlere karşı koruma altına alınması gerekiyor” dedi.

YPG Sözcüsü, bunun aynı zamanda “Suriye’nin bütünlüğü ve istikrarı için de gerekli” olduğunu, bu adımla kendi bölgelerini de güvenceye aldıklarını öne sürdü.