'Yerli helikopter Gökbey'in motoru Amerikan şirketine ait'

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından 'yerli ve milli helikopter' olarak duyurulan Gökbey'in motorunun ABD'li bir şirkete ait olduğu iddia edildi.

'Yerli helikopter Gökbey'in motoru Amerikan şirketine ait'

Türk Savunma Sanayii Zirvesi’nde AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından ‘yerli ve milli helikopter’ olarak duyurulan Gökbey’in motorunun ABD’li bir şirkete ait olduğu iddia edildi.

Yeniçağ Gazetesi Ankara Temsilcisi Ahmet Takan bu iddiasını zirveye katılan üst düzey bir ismin anlattıklarına dayandırdı.

“Gökbey” başlığıyla yayımlanan yazısında “Bahse konu zirvede Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu konuşmasında insan kaynakları yönetiminin önemini Nisa suresi 58. Ayet ile açıklamış. Buna çok şaşırdım diyemem, itirazım da yok, olamaz da” diyen Takan, “Ancak, zirveye katılan üst düzey bir ismin şu uyarılarına da hak vermeden geçemedim; işletmelerde bilimsel yönetim kuramının temeli bilimsel anlamda Frederick W. Taylor ile başlar. Bundan yüz yıl kadar önce bu konuları ele almıştır. İşe uygun personelin bilimsel yöntemlerle seçilmesi, (Taylorizm) olarak da bilinen yönetim kuramının ilkelerinden biridir. O kadar geriye gitmesine gerek yoktu” ifadesini kullandı.

Takan, “Ne alakası var? Ayetle açıklamış da ne olmuş? Bir ayetten alıntı yapmak günah mı?” yanıtını verdiği üst düzey yöneticinin kendisine şunları söylediğini ileri sürdü:

“Konuya açıklık getirmek isterim. Zirve etkinliğinden yürümek gerekirse, teknoloji ham maddesinin, mühendisliğin ve asıl önemli olan elektronik kısmının üretimini yapan Müslüman olmayan ülkelerde gerek eğitim gerekse bilim, dinî temellere oturtulmaya veya zorlama ilgi/alaka kurma çabalarına dayanmıyor da ondan. Onların inancı, onların dini yok mu? O ülkelerde herkes ateist mi? Peki, teknolojide neden bizden birkaç yüzyıl ilerideler o halde? Çünkü, o ülkelerde çalışanların ülkeyi yönetenlere methiyeler düzmek, her işlerini mutlaka dinî inancına bağlamak, ego tatmini yapmak gibi bir derdi yok.

Fabrikada bilimsel yöntemlerle işini yapıyor, ülke büyüklerinin karşısına geçtiği zaman yaptığı tek methiye karşıdaki kişinin unvanının başına (Mister) getirmek. ‘Mister President’ yani Sayın Başkan anlamında. Hatta ince bir zekâyla siyasi yöneticiyi eleştirmek de günün mönüsüne eklenebilir. Aradaki bu farkı anlamadığımız sürece, eğitimden, sağlıktan, adaletten, teknoloji üretimine kadar her alana dinbazlıkla yaklaştığımız sürece; onlar üretir, bize ham madde diye satar, biz de yaptığımız montajı bilim diye över dururuz. Her okula önce bir laboratuvar açacağımıza sadece mescit açmakla meşgul olursak, sonuç bu olur. Zirvede açıkladıkları Gökbey ismindeki helikopterin motoru Amerikan şirketine ait. ‘Kime ne!’ deyip de geçelim mi?”

“YERLİSİNE SERİ ÜRETİM BAŞLAYINCA GEÇECEĞİZ”

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Gökbey helikopteri için “Seri üretim takvimini 2021 başı olarak alıyoruz. Bir hava aracının kalifikasyon süreci gerçekten çok dikkatli yürütülmeli. Helikopterimiz hazır ve buna motoru da hazırlıyoruz. Helikopterimizi seri üretim aşaması geldiğinde yerli motorumuzla uçuracağız” demişti.