'Yerel seçimler de erkene çekilebilir'

24 Haziran erken seçimlerinin ardından 4-5 yıl sürecek "seçimsiz bir dönem" hedefleyen hükümetin, yerel seçimleri de öne çekeceği iddia edildi

'Yerel seçimler de erkene çekilebilir'

Mart 2019’da yapılması gereken yerel seçimlerin önümüzdeki Ekim ya da Kasım ayında olabileceği ihtimaline karşı HDP içinde kayyım atanan tüm belediyelerin bulunduğu yerlerde parti teşkilatlarının hazırlıklı olması gerektiği dile getiriliyor.

Ekim ya da Kasım’da düzenlenebilir

Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı’nın haberine göre, normal takvime göre Mart 2019’da yapılacak yerel seçimlerin iktidarın talebi, muhalefetin destek vermesi durumunda Ekim ya da Kasım ayında düzenlenebileceği konuşuluyor.

HDP’de 24 Haziran seçim sonuçlarına yönelik hafta başından bu yana süren değerlendirme toplantılarına dün de devam edildi. Merkez Yürütme Kurulu ve Parti Meclisi toplantılarının ardından dün 27’nci dönemde parlamentoda HDP sıralarında görev yapacak milletvekilleri ilk kez bir araya gelerek Meclis grubu toplantısını yaptı. Basına kapalı olarak gerçekleşen toplantıda; milletvekilleri birbirleriyle tanışırken, seçimlere ilişkin kısa değerlendirmeler yaptı. Milletvekillerine parlamentonun işleyişi ve danışman istihdamına yönelik teknik bilgiler verilmesinin ardından toplantı sona erdi.

‘4-5 yıllık seçimsiz bir dönem isteniyor’

EHDP’de hafta başından beri yapılan toplantılarda 24 Haziran seçim sonuçlarının değerlendirilmesinin yanı sıra gelecek döneme ilişkin olası siyasi gelişmeler de masaya yatırıldı. Parti organlarının toplantılarında normal takvime göre yaklaşık 9 ay sonra, Mart 2019 tarihinde yapılması gereken yerel seçimlerin iktidarın gündeme getirmesi ve muhalefetin de destek vermesi durumunda erkene alınabileceği ihtimali de değerlendirildi.

Buna göre, yerel seçimlerin Mart 2019 tarihi yerine Ekim ya da Kasım ayında olabileceği değerlendirilirken, yerel seçimlerin Kasım ayında olmasının iktidar için bazı avantajları olduğuna dikkat çekildi. İktidarın, henüz Türkiye seçim atmosferindeyken yerel seçimleri erkene alarak gelecek 4-5 yıllık seçimsiz bir dönem geçirmeyi hedeflediği; ana muhalefet partisi CHP’nin de bu yönde bir öneri gelmesi durumunda parti içi tartışmaları bir kenara bırakmak adına onay verebileceği ifade edildi.