Yeni İstanbul Valisi'ni tanıyalım: 'IŞİD üyesi halka zarar vermemek için kendini patlattı'

Gaziantep Valiliği'nden İstanbul Valiliği'ne getirilen Ali Yerlikaya, cihatçılara sempatisini gizlemeyen bir isim olarakbiliniyor.

Yeni İstanbul Valisi'ni tanıyalım: 'IŞİD üyesi halka zarar vermemek için kendini patlattı'

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı yeni kararname ile İstanbul Valisi olarak atanan Ali Yerlikaya, daha önce Gaziantep Valisi olduğu dönemde cihatçı terör gruplarıyla ilgili kullandığı korumacı diliyle dikkat çekmişti.

Yerlikaya Gaziantep Valisi olduğu Mayıs 2016’da Antep’te süren IŞİD operasyonları hakkında basına bilgi verirken, IŞİD üyesi Hacı Ali Durmaz’ın adını hem yanlış söylemiş, hem de IŞİD üyesinden ‘Bey’ diye bahsetmişti.

Yine Ekim 2016’da Antep’te IŞİD’in bir hücre evine yönelik baskında, IŞİD üyesinin kendi üzerinde bomba patlamasına ilişkin yaptığı konuşmada ise “Orada kendisiyle, o da yakalanacağını anladığı için, polisimiz, kendisi henüz bombayla ilgili, etraftaki ev sakinlerine, komşulara da bir sıkıntı olmaması için karşıdaki inşaatta kendisini etkisiz hale getiriyor” demişti.

Yerlikaya 2017’de de Gaziantep Valiliği’nin Cumhuriyet’in 94. Yıl dönümü kutlamaları kapsamında verdiği resepsiyonda, Suriye’deki AKP destekli ‘muhalif’ maskeli cihatçıların hiç bir meşruiyeti bulunmayan ‘başbakan’ı Ahmet Salih Tuma’yı ağırlarken, davetlilere Tuma’yı “Özgür Suriye Hükümetinin çok değerli başbakanı”  diye takdim etmişti.

Valinin “Başbakan” diye hitap ettiği Tuma, cihatçılar tarafından 14 Eylül 2013’de ‘başbakan’ seçilmişti. Suriye’de vekalet savaşı başladıktan sonra Temmuz 2011’de tutuklanan Tuma, serbest bırakıldıktan sonra tekrar yakalanmamak için sahte isimler kullanmış ama 2012’de tekrar gözaltına alınınca ülkesini terk ederek İstanbul’da yaşamaya başlamıştı.