'Yeni asgari ücret emekçilerle dalga geçmektir, işçi sınıfı bu düzene mahkum değil'

Sınıf Tavrı Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Parlak, yeni asgari ücretle ilgili değerlendirmede bulundu. Parlak, gerçek enflasyon resmi rakamların çok üzerindeyken 2020 liralık asgari ücretin dalga geçmek anlamına geldiğini belirtti.

'Yeni asgari ücret emekçilerle dalga geçmektir, işçi sınıfı bu düzene mahkum değil'

Yaklaşık 7 milyon emekçiyi doğrudan ilgilendiren 2019 için geçerli olacak asgari ücretle ilgili komisyon çalışmaları bugün itibariyle noktalandı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk’un yaptığı açıklamaya göre asgari ücret 2 bin 20 TL olarak belirlendi.

TÜİK Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplantıları sürerken, bir işçi için gerekli asgari tutarı belirten raporunu Komisyona göndermiş, raporda belirtilen yeni asgari ücret tutarı önerisi 2 bin 213 TL olarak açıklanmıştı.

Dört kişilik bir aile şöyle dursun tek bir kişinin dahi geçinmesini zorlaştıran asgari ücret, emekçiler için değişmeyen hayat pahalılığına ek olarak 2018 yılında fiyatlara yapılan büyük zamlarla birlikte düşünüldüğünde mevcut haliyle de bir değişime uğramamış oldu.

Konu ile ilgili konuştuğumuz Sınıf Tavrı Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Parlak, bir kez daha milyonlarca insanın açlığa ve yoksulluğa mahkum edildiğini belirterek yeni asgari ücretle bir ailenin geçinmesinin mümkün olmadığını belirtti.

“ERDOĞAN’IN İNDİRİMLERİ SUS PAYI”

Tüm gıda maddelerine zam yağdığına dikkat çeken Parlak, “Gerçek enflasyon resmi enflasyonun çok üzerinde. Alım gücünün bu kadar azaldığı bir dönemde asgari ücretin 2020 lira olması dalga geçmek anlamına gelir.” dedi.

Asgari ücret masasında işçiler adına bulunan Türk-İş’in işbirlikçi tavrına da dikkat çeken Parlak, “Türk-İş’in her zaman olduğu gibi devlet güdümünde olma rolünü oynadığını” kaydetti.

Erdoğan’ın bugün Parti Grup Toplantısı’nda duyurduğu elektrik ve doğalgaz indirimi kararına ilişkin de konuşan Parlak, bu indirimin bir anlam ifade etmediğini belirtip  “Elektrik ve doğalgaza zaten toplama vurulduğunda yüzde 50’nin üzerinde zam geldi. Bu indirim lafları hikaye. Dolar kuru bahane edilerek herşeye devasa zamlar yapılırken yüzde 10 indirimin nasıl gerçekten fiyatlara yansıması beklenebilir? Bu her zamanki gibi Tayyip Erdoğan’ın sus payı politikasından ibaret.” ifadelerini kullandı.

Mevcut tablonun ancak sınıf mücadelesiyle tersine çevrilebileceğine dikkat çeken Parlak, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“İşçi sınıfı ayağa kalkmadığı sürece işçilerle dalga geçmeye devam edeceklerdir. Bu tablonun mevcut haliyle değişeceğine inanmıyoruz ve değişmesi için Sınıf Tavrı olarak üzerimize düşen tüm görevleri yerine getireceğiz. İşçi sınıfı bu düzene mahkum değildir.”